Megnyílt az első SZAKKÖR kézműves kiállítás az Ung-vidéken

Megnyílt az első SZAKKÖR kézműves kiállítás az Ung-vidéken

Júniusban fokozatosan megtartják a SZAKKÖR programban résztvevők kézműves termékeikből készült kiállításokat. Az Ung-vidéken június 4-én Csicserben tartották a program első kiállításmegnyitóját, a következő a nagykaposi Magyar Közösségi Házban valósul meg június 16-án.

Június 4-én rendhagyó módon emlékeztek meg az Ung-vidéki Csicser községben a nemzeti összetartozás napjáról, ugyanis a megemlékezésen túl aznap tartották a SZAKKÖR program csicseri foglalkozásain készült kézműves termékek megnyitóját.

A SZAKKÖR a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet által elindított program, mely a Felvidéken a Rákóczi Hálózat szervezésében valósul meg. Célja a kis közösségek éltetése és összekovácsolása különféle kézműves foglalkozások gyakorlása által.

A vasárnapi rendezvényt Hires Erzsébet, a helyi mézeskalács-készítő szakkör vezetője nyitotta meg a csicseri kultúrházban, aki bemutatta a programot és a településen lévő szakköri csoportokat, majd a csicseri alapiskola tanulói Markó Erzsébet igazgató vezetésével eltáncolták az Összetartozás táncát.

Hírdetés

Az eseményen részt vett Gabri Rudolf, a Rákóczi Hálózat elnöke, aki köszönetét fejezte ki a csicseri csoportvezetőknek, hogy éppen június 4-ére tervezték kiállításukat, átérezve a program össznemzeti súlyát és ezzel is szimbolikusan kifejezve a Kárpát-medencei magyar összetartozást. Megköszönte, hogy már a program 2021-es felvidéki indulásakor csatlakoztak a csicseriek ehhez a nagyon szép kezdeményezéshez,

A kiállítást Hajdók Vince polgármester nyitotta meg, aki beszédében szintén háláját fejezte ki a szakköri közösségek jelenlétéért Csicser településen, majd megemlékezett a magyar nemzeti összetartozásról.

Az ünnepi köszöntők után levetítették a Szakkör program keretében készült Felvidéki élményfilmet, melyben a Csicser településen 2021-ben működő kiscsoportok munkáját mutatták be. A vetítés után minden látogató megtekinthette a kézműves foglalkozáson készült szebbnél szebb alkotásokat.

A program kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy áterezzük a határon túl is a magyar összetartozást, hogy a Kárpát-medence magyarlakta régióiban a közös nyelvünk és múltunk mellett a közös hagyományainkra is lehet közösséget és jövőt építeni.

(Vályi Edit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »