Megnyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász napközis tábora Nardán

Megnyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász napközis tábora Nardán

Az újjászervezésének 30. évfordulóját ünneplő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idén 26. alkalommal szervezte meg nyári napközis táborát általános iskolás, javarészt nehéz körülmények között élő gyermekek részére. A nyolc héten át, heti turnusokban zajló tábort Székely János megyéspüspök nyitotta meg június 23-án.

A Szombathelyi Egyházmegye területén található nardai plébánia óriási kertjével igazi gyermekparadicsommá vált, ahol hetente közel százhetven, a nyár folyamán összesen mintegy ezernégyszáz gyerek élvezheti a vakáció felhőtlen, kreatív és lelki foglalkozásokban gazdag örömét.

A főpásztor a megnyitó szentmisén kiemelte, hogy sok gyerek van a világon, aki ilyen táborba, mint amilyen a Karitász nardai napközis tábora, nem jut el. „Sajnos Magyarországon is sokan vannak ilyen gyerekek. Hálát adunk ezért a táborért és imádkozunk azért, hogy ezekben a hetekben a szívetekben szeretet legyen.”

Jézus szavai szerint a jó fa jó gyümölcsöt hoz. A jó fa szimbolikusan a szívünk, a gyümölcsök pedig a szavaink, tetteink. Akinek a szíve jó, annak a szavai is jók. Örülnék, ha a táborban jó szavak hangoznának el – mondta Székely János, aki emellett számos jótanáccsal is ellátta a kis táborlakókat. Ezek közül az egyik legfontosabb így hangzott: „A nagy bátorság nem ahhoz kell, hogy valaki félrelökje a másikat, nem az erőszak a legnagyobb erő. A nagy bátorság ahhoz kell, hogy jók legyetek. Azt kívánom, hogy ezt az igazi bátorságpróbát nap mint nap kiálljátok, és a szívetek jó gyümölcsöt teremjen.”

A szentmisén dicsőítő dalokat énekelt az Ébren Álmodók Együttes.

Jelen volt a megnyitón Marton Ferenc, a Vas Megyei közgyűlés alelnöke, Szuhai Viktor, Szombathely Megyei Jogú Város tanácsnoka és Glavanics Krisztina, Narda polgármestere.

A szentmisét követően következhetett a játékok kipróbálása. A püspök is beállt a gyerekek közé, néhányukkal izgalmas csocsómérkőzéseket játszott.

Hírdetés

Még az ebéd előtt csúcsra pörgött a légvár, a trambulinpark és számos szabadtéri játék is – a rekkenő hőségben is gyermekzsivaj töltötte be a nardai plébániaudvart. A fedett foglalkoztatóban ebéd előtt kézműves-foglalkozások zajlottak.

A Karitász önkéntesei és a tábori foglalkozásokban részt vevő kispapok pontban délre megterítettek. Az asztali áldást a főpásztorral mondták a táborozók.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója a megnyitót követően elmondta, hogy a gyerekeket bőrözés, kerámiázás, íjászat és számos kézműves-foglalkozás mellett Tompa Ferenc és csapata is várja majd lovaglási lehetőséggel idén is, ahogy a karitásztáborok kezdete óta minden évben. Ezenkívül az új csocsó- és pingpongasztalok, a kosárpalánk, a lengőteke és a trambulinpark is a gyerekek önfeledt kikapcsolódását szolgálják. A homokozó fölé hatalmas napvitorla került. A táborozó gyerekeket önkéntesek segítik szeretettel és odafigyeléssel.

Igyekszünk évről évre adományokból, támogatásokból, sok-sok jószándékú ember segítségével megújítani a tábort – mondta el az igazgatónő, aki idén egyben a tábor vezetője is.

A karitásztábor idén vendégül látja a Gencsapáti Gyermekotthon és a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthon lakóit.

Július 23-án Rákász Gergely orgonista érkezik a táborba. Különböző hangszereken játszik majd, bevonva megszólaltatásukba a gyerekeket is, majd este orgonakoncetet ad a plébánia udvarán.

Hogy miben más a nardai tábor, mint a többi? Legelsősorban a szeretetről szól. Emellett vallásos témákról is hallhatnak itt a gyerekek, mivel a tábor szervezői fontosnak tartják, hogy akik a Karitász táborában részt vesznek, műveltebb emberekké váljanak azáltal is, hogy jártasabbak a vallás területén.

Szöveg és fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »