Megmérettek a Gyalogló Idősklubok a Millió Lépésben

Lezárult egy 11 hetes gyalogló akció, amelyen ezernél több szenior gyalogló és 147 klub vett részt. Ennek részleteiről nyilatkozott Félegyházi Éva, az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatának vezetője.

– Hol kanyarodik az Országos Kékkör?

Félegyházi  Éva: A sokak által ismert és méltán kedvelt Millió Lépés applikációban 2024. tavaszán az iskolák mellett az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata versenyére is lehetőséget biztosított Révész Máriusz, a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság vezetője. A verseny célja az volt, hogy a résztvevő iskolák és idős klubok március 25. és június 8. között, a napi lépéseket összesítve minél többször tegyék meg az Országos Kékkörnek (OK) megfelelő távolságot (2584 km) – akár a saját településünkön lépegetve.

A szenioroknak második alkalommal meghirdetett játékos kihívásra a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány által patronált idősklubok, az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatának tagjai, szép számmal regisztráltak az ország minden részéből, kisebb és nagyobb településekről, nagyon eltérő nagyságú: 2 személyes és 173 személyes klubok egyaránt.

– A rendszeres gyaloglás, mozgás növeli az idősek egészségben eltöltött évei számát. Milyen gyalogló teljesítmények születtek a tavaszi Millió Lépés az időseknek akció keretében?

Félegyházi  Éva: 24,43 kör megtételével a Dabasi Világjárók klubja teljesítette a leghosszabb távot. A klub teljesítményét 101 fő segítette, az egy főre eső megtett távolság 0,2443 kör.
A 24,39 körös teljesítménnyel a Makka Szabadidősport Egyesület – a tavalyi nyertes, ( Budapest 17. kerület) – teljesítette a második legtöbb kilométert. A klubban 128 fő vett részt a tavaszi akcióban, az egy főre eső megtett távolság 0,1905 kör.
24,38 körös teljesítményt ért el a Hidai Cammogók Gyalogló Klub (Jánoshida), 173 fővel és 0,1409-es egy főre jutó kör teljesítéssel.
A fenti eredmények annyira szorosak, hogy az Alapítvány vezetősége három első helyezettet hirdetett, elismerve a leginkább kiemelkedő klub teljesítményeket.

Hírdetés

– A salgótarjániak is jól szerepeltek. Ehhez van köze az Ön munkájának?

Félegyházi  Éva: A 392 tagot számláló Tarjáni Szabadidősport Klubot 2000 óta, a hozzá tartozó Nordic Walking Szenior Klubot 2017 óta vezetem. A klub 17,54 kört teljesített, ezzel megőrizte a negyedik helyét az őszi forduló után. Óriási egyéni teljesítmények összesége adja ezt a kiváló szereplést. Közel volt hozzánk az ötödik: a Keddi túracsoport Hochmann Kati vezetésével, Pécsett 16,85 körös teljesítménye. A hatodik helyezett: a Zergevirág Baráti Kör 10,2 kört teljesített.
41 klub teljesítette legalább egyszer a kékkört. A mostani akcióban 147 gyalogló klub vett részt.
A legnagyobb létszámmal az őszi akció (146 fő) után ismét a Hidai Cammogók – most 173 fővel – szerepeltek, gratulálunk!

– Mennyire igazságos, hogy egy 173 fős klub egy három-négy fős klubbal azonos ringbe kell beszálljon?

Félegyházi  Éva: Teljesen egyetértek a kérdés megfogalmazásával, ezért az Alapítvány közzétette a honlapján (mosa.hu) az egyéni átlag teljesítményeket is, azaz az átlagban egy fő által megtett távolságokat. Ki kell emelni és külön elismerni a Pilisi Ifjúsági Klub teljesítményét, ahol egy fő 0,87 kört teljesített ebben a tavaszi akcióban. A második legmagasabb egyénileg megtett kör teljesítményt a Porrogi Gyalogló Klub érte el fejenként 0,45 kör megtételével, a harmadik a Normafa – Margitsziget Gyalogló Klub 0,365 fejenkénti megtett körös teljesítménnyel. A következő őszi fordulóban már az egy főre eső átlag alapján értékeljük majd a teljesítményeket. Szándékosan nem használom a verseny szót, mert a lényeg nem a verseny, hanem a rendszeres mozgás és a klubok mégjobb összekovácsolása. Ez óriási hozadéka a Millió Lépés akciónak. Csodás közösségi hangulat alakult a tavaszi akcióban is. A részletes eredmény lista a mosa.hu honlapon megtekinthető.
A jutalom, – összesen 300 pár nordic walking bot – átadására a nyerteseknek a közeli jövőben kerül sor.

Terveink szerint csatlakozunk a 2024-es őszi akcióhoz is majd. Továbbra is várjuk klubok és egyének jelentkezését, akik csatlakoznak a Monspart Sarolta által megálmodott Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatához – ők a mosa.hu honlapon regisztrálhatnak.
 

Monspart Sarolta az Egészséges Életmódért Alapítvány vezetősége


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »