Megmentenék a kihaltnak hitt ősi magyar sertésfajtát

Megmentenék a kihaltnak hitt ősi magyar sertésfajtát

Az őshonos fekete mangalica megmentése érdekében indít közös kutatási programot a Debreceni Egyetem mezőgazdasági kara és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Az a céljuk, hogy 5 éven belül önálló fajtává nyilvánítsák a hosszú ideig kihaltnak hitt fekete mangalicát.

Évente 60 ezer mangalica kerül a magyar húspiacra. 25 ezret vágóhídon dolgoznak fel, a többit családi gazdaságokban fogyasztják el, illetve értékesítik. Az őshonos mangalica húsa egészségesebb, mint a nagyüzemi sertésfajtáké, mivel több benne a telítetlen zsírsav. Ráadásul finomabb is – véli Kövér Zoltán tenyésztő, aki éppen ezért kezdett mangalicával foglalkozni tíz évvel ezelőtt.

„20 kocát vettünk, úgy indult, hogy hobbi, meg hogy a családot ellátjuk egészséges élelmiszerrel. De hát ez már régen kinőtte magát, öt éve építettünk egy kis feldolgozót, és itt vett egy másik irányzatot az életünk” – mesélte a kabai mangalicatenyésztő.

A mintegy 200 hazai mangalicatenyésztő három fajtát tart: szőkét, vöröset és fecskehasút. Feketét csak elvétve találni a tenyészetekben. A különféle színű mangalicák között vannak eltérések, de a húsuk nagyon hasonló. A köztenyésztésből eltűnt fekete fajta különlegessége, hogy szaporább, mint a többi.

Hírdetés

Jelenleg mintegy tízezer mangalica koca van az országban, de alig akad köztük fekete. Ezt a színváltozatot a 70-es évek közepe óta kihaltnak hitték, bár időnként született egy-egy fekete is. Ezeket az állatokat gyűjtötték össze a tenyésztők az elmúlt években, hogy újraéleszthessék a fajtát.

„Most valahol 200 darab körüli nőivarú egyed lehet, ami körülbelül annyi, mint amikor a mangalicát elkezdtük megmenteni 1991-ben, tehát optimizmussal tekintünk a következő 3-4 évre” – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A tenyésztők és az egyetemi kutatók közös munkájának célja a fekete mangalica megmentése. A következő években feltérképezik a kiveszőfélben lévő fajta jellegzetességeit, a fekete egyedek genetikai változatosságát, és végül 5-6 tenyésztési vonalat alakítanak ki.

„Ahhoz, hogy a fekete színváltozat is elismert legyen, az értékmérő tulajdonságaikat kell dokumentálnunk. Ebben veszünk részt, és abban is, hogy önálló, egymással párosítható egyedek, ténylegesen a fekete színt örökítő egyedek születhessenek meg ebből a populációból” – fejtette ki Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja.

Az utóbbi években egyre népszerűbb a mangalicatenyésztés. Ma már nemcsak a Kárpát-medencében, hanem világszerte, például az Egyesült Államokban és Japánban is tenyésztik az ősi magyar sertésfajtát. Éppen ezért ősszel megalapítják Debrecenben a Nemzetközi Mangalica Szövetséget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »