Meglepő hatása derült ki a repelentnek. Nemcsak a szúnyogok ellen véd, de a koronavírussal is szembeszáll, állítják a tudósok

Meglepő hatása derült ki a repelentnek. Nemcsak a szúnyogok ellen véd, de a koronavírussal is szembeszáll, állítják a tudósok

Tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a repelent nem csak a rovarok elleni küzdelemben lehet hatékony, de a koronavírus-járványban is bevethető. Konkrétan az eukaliptuszbóol kivont citridiop hatóanyaga miatt, mely elriasztja a rovarokat.

Citridiol – a koronavírus elleni új fegyver?

A Sky News szerint a citridiol ugyan nem „riasztja el“ úgy a koronavírust, mint a szúnyogokat, kullancsokat, de segíthet az új vírus patogénjeit, derült ki a brit katonai és technológiai laboratórium, a DSTL kutatásából.

Tudósok szerin a citridiol képes megölni a koronavírus több típusát, például a SARS-t. A spray összetevői a szájmaszkkal, fertőtlenítőszerekkel és kesztyűkkel együtt afféle következő védőréteget képes kialakítani.

Hírdetés

Nagyobb védelem

A repelent hatóerejét egyelőre csak katonai laboratóriumban vizsgálták szintetikus bőrön, ahol a vírus egyes részecskéi egy óra után elvesztették életképességüket. Voltak azonban olyanok is, amelyek a bőrön négy óra után is életképesek maradtak, írja a The Guardian.

Az összetevő hatását a koronavírus elleni küzdelemben még további, aprólékos vizsgálatokkal is le kell ellenőrizni. A katonák mindenesetre már elkezdték e repelentet használni e célra is, bízva abban, hogy növeli a védelmet.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »