Meglepő dolgok, melyek hányingert okoznak

Meglepő dolgok, melyek hányingert okoznak

A másnaposság, a gyomorrontás és a reggeli rosszullétek jutnak talán a leginkább az ember eszébe, ha a hányinger kerül szóba. Csakhogy ezeken felül még jó pár oka lehet a kellemetlen tünetnek.

A hányinger a szorongás gyakori velejárója. Ennek oka, hogy ilyenkor nagy mennyiségben termelődik a szervezetben adrenalin, miközben testünk bizonyos funkciói, mint például az emésztés átmenetileg leállnak. Ilyenkor olyan toxinok jutnak a testbe, amelyektől hányingerünk lesz – írja a Házipatika.com.

Hányinger, hányás, hasifájdalom- egyszerű gyomorrontás tünetei is lehetnek, ugyanakkor a cukorbetegeknél ketoacidózisra is utalhatnak. Ilyenkor az energiára kiéhezett sejtek, amelyek nem kaptak elég cukrot, zsírt kezdenek égeti, hogy energiát nyerjenek. Ilyenkor egy keton nevű anyag halmozódik fel a vérben és a vizeletben, és hányingerünk lesz.

Hírdetés

Az émelygés, a felkavarodott gyomor akkor is előrevetíthet egy szívrohamot, ha éppen nincsenek mellkasi fájdalmaink. Van, akinél ilyenkor refluxszerű tünetek jelentkeznek – nem véletlen, hogy többen össze szokták keverni a kettőt bizonyos esetekben. A szívroham egyébként néha nem mellkasi, hanem hasi fájdalomként jelentkezik, pontosabban a beteg erős nyomást érez a felső hasi rész közepén.

Ha a gyomorsav, illetve a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, akkor bizonyos embereknél hányingert, sőt hányást is okozhat. Ilyenkor egyeztessünk az orvosunkkal a megfelelő kezelési lehetőségekről.

Étkezés során előfordulhat, hogy lenyelünk egy szálkát, esetleg egy kis darab faszenet vagy papírt, műanyagot. Arra hajlamosaknál ez hányingert, hányást és hasi fájdalmakat is okozhat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »