Megkötötték a szerződést a téli karbantartásra (Kommandói út)

Megkötötték a szerződést a téli karbantartásra (Kommandói út)

Többszöri sikertelen nekifutás után Kovászna önkormányzata szerződést köthetett egy vállalkozással a fürdővárost Kommandóval összekötő út téli karbantartására – közölte lapunkkal Gyerő József polgármester.

A DC14 jelzésű út Kommandó szélétől Kovásznán a Ștefan cel Mare út kézdivásárhelyi letérőjéig tart. A szerződés viszont csak a siklótól felfelé lévő útszakaszra vonatkozik, ettől lefelé a GosTransCom helyi közszolgálati vállalat végzi a téli karbantartást.

Három alkalommal írt ki versenytárgyalást Kovászna városa a téli karbantartás odaítélésére. Két alkalommal senki nem jelentkezett, harmadszorra egy megyebéli cég tett ajánlatot, ezzel kötöttek szerződést, melynek értéke 300 ezer lej áfa nélkül.

Hírdetés

A kommandói út téli karbantartása nem könnyű feladat. Nagy a szintkülönbség, az úttest kövezett, ezért megfelelő gépparkot igényel. Ráadásul folyamatosan kell ellenőrizni az útszakaszt, állandó kell legyen a készenlét, hogy a szükséges beavatkozásokat a lehető legrövidebb idő alatt  el lehessen végezni – részletezte Gyerő József.

A nyertes cég már korábban is foglalkozott a kommandói út karbantartásával, rendelkezik megfelelő felszereltséggel, emberi erőforrással, így bízik abban, hogy idén is jól teljesíti a vállalt feladatot – húzta alá a polgármester.

A 300 ezer lej keretösszeget jelent, a maximumot, amit a téli karbantartásra fel lehet használni, a szerződés értelmében egészen jövő év március 31-ig. Ha viszont enyhe lesz a tél, kevesebb beavatkozásra lesz szükség, kevesebb pénzt fognak erre a célra felhasználni – emelte ki a városvezető. Mint elmondta, az útszakaszon nem használnak sós csúszásgátlót, csak homokot. A sós keverék ugyanis kedvez a kátyúk kialakulásának, s a gödrök a hó olvadása után is megmaradnak.

Mindent megtesznek, hogy a tél folyamán ne legyen fennakadás a kommandói úton való közlekedésben, de mindenkit arra int, az autók legyenek ellátva hólánccal. Törvény szerint ez csak a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járművekre vonatkozik, de tekintettel a körülményekre – a kommandói út a legproblémásabb a megyében, rövid idő alatt nagy mennyiségű hó hullhat itt – mindenkinek hasznos lehet a hólánc addig is, míg a karbantartó cég el tudja takarítani a havat – fűzte hozzá a polgármester.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »