Megkoszorúzták a város néhai püspöke, az 550 éve elhunyt Janus Pannonius sírját Pécsen

Megkoszorúzták a város néhai püspöke, az 550 éve elhunyt Janus Pannonius sírját Pécsen

Janus Pannonius halálának 550. évfordulójára emlékezve március 28-án megkoszorúzták a néhai pécsi püspök és költő – akiért a források szerint maga Mátyás király is könnyet hullatott –, a magyar irodalom meghatározó alakja sírját a pécsi székesegyházban.

A megemlékezést Tillai Gábor, a Janus Pannonius Múzeum történésze vezette. Az érdeklődőkkel többek között megosztotta, hogy a tüdővészben elhunyt pécsi püspök földi maradványait koporsójának kátrányos bevonatáról (így temették egykoron a fertőző betegségben elhunytakat), valamint II. Pál pápa ólomból készült bullájáról azonosították 2008-ban, amelyet a bal tenyerében találtak meg.

A pápai ólombulla történetírásból fennmaradt előzménye az, hogy Mátyás király 1465-ben Janus Pannoniust küldte az egy évvel korábban megválasztott pápához, hogy nevében eljárva üdvözölje őt.

Az ünnepségen közreműködött a Szent Mór Iskolaközpont tanulóinak kórusa, akik egy gregorián éneket követően Giovanni Pierluigi da Palestrina itáliai zeneszerző, a reneszánsz templomi zene kiemelkedő képviselője egyik remekművét, majd egy svéd zeneszerző középkori ihletésű darabját adták elő. A kórust Tumpekné Kuti Ágnes készítette fel és vezette.

Hírdetés

Az esemény zárásaként koszorúkat helyeztek el a síremléken.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »