Megkínozhatták az eltűnt diákot

Megkínozhatták az eltűnt diákot

Megkínozhatták az egyik két éve eltűnt mexikói diákot. Ezt a latin-amerikai ország Nemzeti Emberi Jogi Bizottsága állapította meg egy újabb vizsgálat nyomán. A testület azt követeli, hogy kínzás miatt is indítsanak eljárást a 43 diák megölése miatt.

„A szülőknek a mai napig nem adtak igazat, nem szolgáltattak igazságot. Ezért döntöttünk úgy, hogy amíg nem találják meg azt az illetőt és nem állítják bíróság elé, nem lesz garancia objektív, pártatlan nyomozásra. Ezért követeljük a testület feloszlatását és Tomas Zeron de Lucio nyomozó megbüntetését” – mondta Viulfo Rosales, az eltűnt mexikói diákok szüleinek jogi képviselője.

Hírdetés

Az ügyben a polgármestert is letartóztatták, azzal gyanúsítják, hogy a rendőrök az ő utasítását hajtották végre, amikor a bűnbandának átadták a fiatalokat.

Közben egy újabb boncolás kínzás nyomait állapította meg az egyik diák holttestén. A 22 éves fiatal 64 törést szenvedett el, halálát közvetlenül agysérülés okozta. A Nemzeti Emberi Jogi Bizottság szerint 11-en verték meg, közülük öten már őrizetben vannak. „Julio Cesar Mondragon Fontes fizikai kínzás áldozata lett. Kegyetlenül megverte a szervezett bűnözői banda egyik tagja és a Iguala város önkormányzatának egyik alkalmazottja” – fogalmazott Jose Trinidad Larrieta, a mexikói Nemzeti Emberi Jogi Bizottság különleges megbízottja.

A vizsgálatot végző bizottság felszólította a szövetségi ügyészséget, hogy a gyilkosságok mellett kínzás miatt is indítsanak eljárást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »