Megjött a friss árvízi helyzetkép – Kelet-Magyarországon nagyon kell figyelni

Megjött a friss árvízi helyzetkép – Kelet-Magyarországon nagyon kell figyelni

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következményeként árhullám vonul le a Tiszán és mellékfolyóin.

A vízgyűjtő területeken helyenként a novemberi átlagot elérő csapadék hullott le 48 óra alatt. Az elkövetkező napokban további számottevő mennyiségű csapadék nem várható, így intenzív apadás valószínű.

A Tisza jelenleg Tiszabecsnél tetőzik a II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállással, alatta Tivadarnál szintén II. fok feletti, lejjebb II. fokot megközelítő tetőzés várható.

A mellékfolyók közül I. fokot elérő vízállással tetőzött a Sajó Sajószentpéternél, jelenleg tetőzik a Túr Garbolcnál, a Kraszna Ágerdőmajornál. A Bodrog várhatóan a hét második felében tetőzik szintén I. fok feletti vízállással.

Hírdetés

A Tarna a III. fok feletti tetőzést követően jelenleg apad,

Tarnamérán és Tarnaörsön is II. fok feletti a vízállása, a Zagyva Jászteleknél II. fok felett tetőzött, lassan elnyúló apadás valószínű. A Tisza további mellékfolyói várhatóan fokozatot el nem érő vízállással tetőznek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a szárazabb időszakra készülve a vízügy egyelőre nem kezdi el a belvíz szivattyúzást (csak rendkívüli esetben lépnek). Azt várják, hogy a csapadék beszivárogjon a mélyebb talajrétegekbe is.

Azokon a tájegységeken, ahol erre lehetőség van, szabályozottan töltődnek a tározók, csak káros mértékű vízmennyiséget engednek ki a csatornákból.

A vízügy elsődleges célja most az, hogy a kialakuló belvízmennyiséget, ahol ez lehetséges, megőrizze és tározza a szárazabb időszakokra. A termőföldeket érintő helyzetről pedig továbbra is folyamatosan egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel – áll a közleményükben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »