Megjelent Szarka Gyula Betlehemi csillag című szólóalbuma

Megjelent Szarka Gyula Betlehemi csillag című szólóalbuma

A Betlehemi csillag című, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló koncert a karácsonyi ünnepkör legszebb és legismertebb szokásdallamait vonultatja fel. Az előadás vidám, önfeledt örömünnep, hiszen a karácsony a születésről és a szeretetről, a reményről és az újrakezdés lehetőségéről szól!

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy elsősorban a saját kultúránkkal legyünk tisztában, értsük és érezzük, hogy mi az a természetes közeg, ahová tartozunk és mit kaptunk örökbe! Keresztény kultúránk egyik legnagyobb ünnepe, a KARÁCSONY hagyta ránk a legnagyobb lenyomatát – dallamkincset a magyar zenetörténelemben! A mendikálás, a betlehemezés, a kántálás örömétől ne fosszuk meg magunkat, családtagjainkat, barátainkat! Bátran használjuk gyönyörű hagyományainkat – énekeljük karácsonyi dalokat a szeretetről!” – vallja Szarka Gyula.

Gyulának nem ez az első karácsonyi műsora, hiszen a Ghymes együttes Mendika című lemezével az elmúlt másfél évtizedben bejárták a Kárpát-medencét, több száz koncertet adtak.

A lemezbemutató koncertre december 16-án, szombaton 17 órai kezdettel kerül sor a budapesti Fonó Budai Zeneházban.

Hírdetés

A lemezbemutató koncert vendégei közül Szvorák Katalin felvidéki (gömöri) betlehemes dalokat és újévi köszöntőket énekel. Pelsőczy László prózával teszi különlegessé az estet, Ady Endre Karácsony – Harang csendül című versét és Nagy László A karácsonyfás ember című novelláját mondja el. A győri középiskolásokból álló nagy múltú énekegyüttes, a Révai Zenei Műhely tagjai a teljes programban végig aktívan működnek közre.

Az előadás a címadó dallal, azaz a Betlehemi csillaggal zárul, melyet az összes résztvevő közösen ad elő! A koncert után a művész egy kis karácsonyi koccintásra is vendégül látja a közönséget – saját borászatának nedűiből, a Kisangyalom és a Szarkabarát borokból tart kóstolót.

A színpadon hattagú zenekar szólaltatja meg a dalokat: Szarka Gyula – ének, gitár; Csiba Juli – ének, vokál, Nagy Szabolcs – billentyűs hangszerek; Jelasity Péter – fúvósok; Bese Csaba – basszusgitár, Varjú Attila – ütős hangszerek. A bemutató koncert vendégei: Szvorák Katalin; Pelsőczy László; Révai Zenei Műhely – Győr.

A turné további állomásai:
December 2., Komárom – Jókai Színház
December 9., Vásárút – Kultúrház
December 10., Esztergom – Szent Adalbert Központ
December 17., Nádszeg – Szent István római katolikus templom
December 22., Felsőszeli Kultúrház

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »