Megjelent az Új Ember 2024. május 26-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. május 26-i száma

Az Új Ember idei 21. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A címlapon kezdődik tudósításunk arról, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kitüntetéseket és elismerő okleveleket adományozott az idén húszéves Magyar Katolikus Rádió több munkatársának, elismerésül az egyházi médiában végzett szolgálatukért. Az ünnepélyes átadásra május 15-én került sor Budapesten, az MKPK székházában. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója; Tóth Tamás, az MKPK titkára; valamint Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese és a rádió munkatársai.

Lapunkban összeállítást olvashatnak Felföldi László pécsi megyéspüspök csíksomlyói beszédéből. A csíksomlyói kegyhely ferences őrei a Gyulafehérvári Főegyházmegye pasztorális évének témájához kapcsolódva választották ki a pünkösdszombati fogadalmi nagybúcsú mottóját, amely így hangzik: „Újuljatok meg!” (Ef 4,23) Búcsúi szentbeszédében Felföldi László püspök ehhez a megújulási szándékhoz csatlakozott a hit, a közösség, a család, a fiatalok, a misszió és az imádság témaköreivel.

A Szent István Társulat idei könyvhetén teológiai kategóriában a Széchenyi-díjas Barsi Balázs ferences szerzetes, pap, teológus, napjaink egyik legkiemelkedőbb egyházi személyisége kapta meg a Stephanus-díjat. A könyvhétre megjelent legújabb kötetének címe: Breviárium. A díjazottal Bodnár Dániel készített interjút a budapest-belvárosi ferences templomban.

A lapban riportot közlünk a kismarosi ciszterci nővérek életéről, tevékenységéről. A kismarosi hegyoldalon álló Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom idén 25 éves. A riportból többek között megtudhatják, hogy a közösség élete a legnehezebb időszakban, az egyházüldözés éveiben kezdődött.

Hírdetés

A Mértékadó kulturális mellékletben, az Arcvonás rovatban Szavak kézművese címmel beszélgetést közlünk Lackfi Jánossal, aki a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány által létrehozott Stephanus-díj idei kitüntetettje irodalmi kategóriában. A költő, író, műfordító napjaink irodalmi életének egyik legtermékenyebb, legszínesebb és legsokoldalúbb alkotója.

Pallós Tamás Vörös Győző régészprofesszorral készült újabb interjúját is olvashatják a kulturális mellékletben. A jeruzsálemi ferences közösség – a Rómában tartott konferenciát és a Ferenc pápával való találkozást követően – május 13-án a Szent Városban, a Szent Megváltó-monostor Szeplőtelen Szűzanya fogantatása termében is megünnepelte a Studium Biblicum Franciscanum (SBF), azaz a Ferences Biblikus Intézet alapításának századik évfordulóját.

A jubileumi programsorozat záróeseményéhez kapcsolódva Francesco Patton OFM szentföldi kusztos és Rosario Pierri OFM, a Pápai Biblikus Egyetem jeruzsálemi dékánja centenáriumi medált adott át Vörös Győző professzornak, aki 2009 óta kötődik a bibliai és régészeti kutatások és tanulmányok e szentföldi katolikus központjához. A kitüntetéshez a jeruzsálemi latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa bíboros is gratulált a pápai aranyérmes magyar akadémikusnak.

A CD-ajánló rovatban Paksa Balázs Dióhéjban a Mindenséget címmel az ismert zenész-énekes, Peter Gabriel huszonegy év után kiadott friss albumát méltatja. „Az I/O-nak jót tett a hosszas érlelés” – írja a lemezről a zenekritikus.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »