Megjelent az Új Ember 2023. január 22-i száma

Megjelent az Új Ember 2023. január 22-i száma

Az Új Ember idei negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Képzések a bionikától a vallásismeretig címmel tudósítunk arról, hogy katolikus intézmények is bemutatkoztak a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amely január 12. és 14. között zajlott a budapesti Hungexpón. A cikkben tájékoztatást adunk több egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény képzési kínálatáról.

Lapunk 7. oldalán külföldi híreket, kommentárokat olvashatnak, többek között a Peruban kialakult politikai, társadalmi válságról. Püspökök tettek közé felhívást a megbékélésért a dél-amerikai országban, ahol 2022. december elején a parlament feloszlatási kísérlete miatt leváltották és letartóztatták Pedro Castillo köztársasági elnököt, és helyére Dina Boluarte, Castillo helyettese került. Azóta országszerte, a fővárosban is tüntetések törtek ki, amelyeken több ezer ember követelte Boluarte lemondását és az előrehozott választásokat. A rendkívüli állapot és az éjszakai kijárási tilalom, valamint a választások 2024-re történő előrehozására tett ígéret ellenére a biztonsági erőkkel való összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak, valamint utakat, vasutakat, repülőtereket zártak le.

A Pasaréti Színjátszó Kör és a helyi ferences plébánia szervezésében, Meskó Zsolt film- és színházi rendező irányításával ingyenes passiójáték szervező-rendező képzés indul februárban Budapesten, azzal a céllal, hogy 2023-ban minél több templomban legyen passiójáték. A kezdeményezés médiatámogatója az Új Ember hetilap. A képzés kezdeményezőjével beszélgetést közlünk a lapban.

Hírdetés

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Váci Egyházmegye által közösen működtetett diakónusképző intézet tájékoztató napra hívja a diakonátus iránt érdeklődőket február 4-én Máriabesnyőre. Ki az állandó diakónus? Ki vállalhatja ezt a szolgálatot? Mi a diakónus helye és szerepe az Egyházban? – Paszternák Tamás pasztorális püspöki helynök, az intézet igazgatója válaszolt kérdéseinkre, és bemutatja a tájékoztató nap programját is.

A Mértékadó kulturális mellékletben Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából megemlékezünk a költőről. Nényei Pál íróval, tanárral Bodnár Dániel beszélgetett az életműről, a tiszta költészetről, a kultusz által teremtett alakról, és arról, megragadható-e világszerte ismert nagy költőnk művészetében a transzcendens. Az interjú során új megvilágításba került a hagyományos Petőfi-kép.

Születésének bicentenáriumán emlékezünk Madách Imrére is. Pallós Tamás Az ember tragédiájáról, nagy magyar írónk főművéről közöl személyes hangvételű, mégis informatív jegyzetet, bemutatva a „világdráma-esszencia” színrevitelének, megzenésítésének emlékezetes és kevésbé ismert kísérleteit.

Mészáros Ákos még mindig a „Madách 200” jegyében e fő mű képzőművészeti vetületéről ír. Többek között megtudhatjuk, hogy „Gorkij, az orosz író is felismerte Madách művének korszakalkotó voltát, és az egykorú adatok szerint hozzá is kezdett a mű fordításához. Zichy egyik Madách-illusztrációját pedig a lakása falán helyezte el”.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »