Megjelent az Új Ember 2021. február 14-i száma

Megjelent az Új Ember 2021. február 14-i száma

Az Új Ember idei hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A nagyböjt közeledtével lapunkban interjút olvashatnak Dobszay Benedek ferences szerzetessel, volt tartományfőnökkel, aki azt hangsúlyozta, hogy a most következő egyházi időszakban „az életünkben előtérbe kell helyeznünk az Istennel való mélyebb találkozást, ami egyszersmind a másik emberrel való mélyebb találkozást is jelenti”.

Afrika-program indult a hazai katolikus iskolák közreműködésével Székely János szombathelyi püspök kezdeményezésére. A Mindannyian testvérek címmel meghirdetett széles körű összefogás szervezői szeretnék felnyitni az iskolás korosztály szemét a kontinensen élők súlyos gondjaira. A szudáni származású Szent Bakhita Jozefina emléknapján, február 8-án kezdődött programról az ötletgazdát, Székely János püspököt kérdeztük.

A Család rovatban, lapunk 8. oldalán olvashatják Bálint Balázzsal, a Budai Irgalmasrendi Kórházban működő Keresztény Családi Centrum orvosával készült interjúnkat a természetes szülésről, a gyermekvállalás fontosságáról.

Ferenc pápa 2020. december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén Szent József-évet hirdetett, amely egy évig tart. Ádám Miklós biblikust, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatóját arra kértük, tekintsen végig a Szentíráson, és mutasson rá, mi jellemző az apaságra általánosságban, illetve az egyes bibliai személyek életében. Lapunk 11. oldalán a sorozat első részét adjuk közre.

Hírdetés

Ez utóbbi témához kapcsolódik Bakos Rafael kármelita szerzetessel készített interjúnk is, amely Avilai Nagy Szent Teréz egyháztanító Szent József-tiszteletéről és a misztikáról, a kegyelmi életről szól.

A Mértékadó kulturális mellékletben a Hit a vezetésben – 10 inspiráló beszélgetés címmel a Harmat Kiadó gondozásában újonnan megjelent könyvet mutatjuk be. Kovács Ágnes Lilla interjúkötetében tíz vezető vall arról, hogy hívő emberként lehet-e valaki megalkuvás nélkül sikeres üzletember a mai Magyarországon. A szerzőt kérdeztük könyvéről.

S egy másik könyv: Prokopp Mária művészettörténész írt értő méltatást Lőrincz Zoltán A Miatyánk a kortárs magyar művészetben című kötetéhez. „A Miatyánkban megfogalmazott kérések örök, mély emberi óhajok, melyeket a művészek nemcsak átéreznek, de meg is tudnak jeleníteni” – fogalmaz. A kötet felépítése az ima mondatait követi. Egy-egy kéréshez több alkotás is tartozik, melyek szép, színes nyomdai kivitelben szerepelnek a könyvben.

A Nézőtér rovatban Paksa Balázs ezúttal a Mank című filmhez írt lábjegyzeteit osztja meg olvasóinkkal. A mű központi kérdése: Kié a film Hollywoodban? Az íróé, a rendezőé vagy a produceré? David Fincher rendező leteszi a voksát, de ezt teszi jegyzetíró is a Mértékadó filmkritikájában.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal Gellért-hegyi sétára hívja olvasóinkat – természetesen madárlesre.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »