Megjelent a Felvidéki Magyarok 2020/4. száma

Megjelent a Felvidéki Magyarok 2020/4. száma

A nemzeti újrakezdés éve előtt

A Felvidéki Magyarok 2020/4. számával 38. alkalommal jelenik meg elektronikus folyóiratunk.

Ha a közéleti helyzetet nézzük, sok örömünk nem volt a 2020-as esztendőben. Trianon 100. esztendejében a felvidéki magyarság parlamenti képviselet nélkül maradt. És még a koronavírus-járvány miatti intézkedések is megnehezítik életünket. Most az egységesülés felé történnek lépések, amelyekre természetesen visszatekintünk.

Ha a futballt nézzük, igen, hiszen Magyarország válogatottja kijutott az Európa-bajnokságra, amely részben Budapesten kerül megrendezésre. A dunaszerdahelyi DAC is szép sikereket ért el, sajnos, gyakran szurkolók nélkül. De emlékezzünk például csak arra a pillanatra, amikor a nagyszombati csapat ellen milyen koreográfiával küldték a csapatot a győzelembe – benne Szent István királyunk címerével! Ez megér egy címlapfotót is – a szurkolók példát mutattak, hogy soha nem adhatjuk fel a célokért folytatott küzdelmet!

Sajnos legutóbbi számunk megjelenése óta is számos kiváló egyéniségünk távozásával szegényedtünk, egy egész lapszámot megtölthetnénk a rájuk való emlékezésekkel, most Szőcs Géza, Halzl József és Kátai Zoltán életművét elevenítjük fel.

Szerencsére örömteli pillanatok is voltak, Csóti Györgyöt 80., Csáky Károlyt pedig 70. betöltött életjubileuma alkalmából köszöntjük. Ugyancsak voltak kedvező pillanatok Európában is, hiszen ígéretes úton jár a kisebbségvédelem és a nemzeti régiók érdekében indított európai polgári kezdeményezés is.

Hírdetés

A felvidéki magyarok Magyarország támogatására is kezdeményezően léptek fel, ami szintén üde színfoltja volt az esztendőnek.

Iskolarovatunkból Albert Sándor szavait ajánljuk figyelmükbe. Múltidézőként pedig a pozsonyi csatát és 1944 karácsonyának poklát idézzük fel.

Egy hónappal ezelőtt tartották a Magyar Állandó Értekezlet ülését, amelynek üzenete: 2021 legyen a nemzeti újrakezdés éve. Úgy legyen, sok sikert hozzá!

Elektronikus folyóiratunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg. Olvasóinknak kellemes időtöltést és boldog új évet kívánunk.

A szerkesztők

A lap itt tekinthető meg, illetve tölthető le.

A folyóirat további számai itt tekinthetők meg.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »