Megjelent a Carissimi legújabb száma

Megjelent a Carissimi legújabb száma

Tartalmából: Ebben a kihívásokkal, nehézségekkel teli világban sokaknak van szükségük támogató szakemberekre, de a mentálhigiéné szempontjából jelentős szerepe van a helyi kezdeményezéseknek, segítő baráti köröknek, pozitív visszajelzéseknek vagy akár a jó időnek is – olvashatjuk Strédl Terézia Tavaszodik című írásában.

Magyar Adél az értelmi fogyatékos embereket fogadó, katolikus alapú, ökumenikus szellemiségű Hit és Fénylelkiségi mozgalom történetét dolgozta fel. Írása második részében a magyarországi közösség első tíz évét eleveníti fel.

Dunkel N. Norbert És aki meghalt, ő hol van? című dolgozatában arról ír, hogyan hozható közelebb az értelmi fogyatékos emberekhez a ma társadalmában tabunak számító halál fogalma. Devosa Iván és Tiszai Luca újabb ingyenes számítógépes megoldást ismertet. Horváth Péter László négyrészes sorozatot indít, amelyben a könnyen olvasható és könnyen érthető információ készítésének szabályait tekinti át. Elsőként a szabályrendszereket mutatja be.

Széles Melánia a diszpraxiával kapcsolatos személyes tapasztalatait foglalja össze. Ebben a számban írásának első részét közöljük. Arckép című rovatunkban Buzgó Menyhárt Annamária gyógypedagógust ismerhetik meg.

Hírdetés

Bemutatjuk a Vakok és Gyengénlátók Szlovákiai Unióját, ahol tavaly év végén tisztújítás volt. Ellátogatunk a dunaszerdahelyi egyesített speciális alapiskolába és készségfejlesztő iskolába, s pedagógusokkal és szülőkkel is beszélgetünk.

Tanácsadó rovatunkban Vitai Glofák Viktória arról ír, hogy a képernyő előtt töltött idő milyen hatással van a gyermek fejlődésére. Beszámolunk a sajátos nevelési igényű gyermekek integrálásának lehetőségével foglalkozó komáromi konferenciáról, Kocsis Károly pedig Könyvtári zenebona címmel a komáromi Szinnyei József Könyvtár látássérültek számára szervezett programjairól, a nekik nyújtott szolgáltatásokról számol be. Major Árvácska önkéntesként járt Finnországban, írásában ottani tapasztalatait eleveníti fel.

Megbélyegzett generáció címmel a fiatalokra leselkedő veszélyekre figyelmeztet Gál Vera. Beszámolunk a Carissimi Nonprofit Alap tavalyi tevékenységéről, Sztakó Zsolt pedig Sokadszorra ugyanarról című jegyzetében az akadálymentesítés hiányáról elmélkedik.

Mostani számunkban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szójegyzék. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.

(Tóth Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »