Megint csökkent a gázolaj ára, de meddig marad ez az állapot?

Megint csökkent a gázolaj ára, de meddig marad ez az állapot?

Hosszú ideje versenyt fut egymással a benzin és a gázolaj ára. Hol az egyikért, hol a másikért fizetünk többet. Jelen pillanatban a benzin megint drágább, ami paradoxon, hiszen az elemzők szerint a dízel iránti kereslet egyre növekszik.

Nem is olyan régen, a múlt év végén, de még februárban is  azt jósolták, a gázolaj ára növekedni fog. Voltak analitikusok, akik szerint literje megközelítheti az 1,70 eurós árat, a fekete forgatókönyvek pedig 2 eurós árakat emlegettek.

Ez azonban nem vált valóra. A gázolaj ára az új évben már többször is visszaesett, nagyjából 10 centtel csökkent. Az elemzők ezt annak tudják be, hogy Európa jól felkészült az orosz embargóra.

Növekszik a nyomás a gázolaj árának emelésére

Hetek óta olcsóbb már a gázolaj, mint a benzin. Csak egy rövid ideig volt drágább, de a múlt hét végére minden visszatért a régi kerékvágásba.  

A Slovnaft számára február 5-én véget ért az orosz kőolajból készült termékek exportjára vonatkozó kivétel, ami a kőolajfeldolgozót arra kényszeríti, hogy termékiben növelje a nem orosz olaj részaranyát, fejtette ki Lukáš Lipovský, az XTB társaság elemzője.

Hírdetés

Hozzátette, hogy az orosz kőolaj gázolajban gazdag, ami azt is jelenti, hogy egy barrel olajból több liter gázolajat tudnak gyártani, mint más „könnyebb” típusú olajokból.

Emiatt feltételezi azt, hogy a gázolaj ára a következő hónapokban magasabban marad.

Stabilak az üzemanyagárak

Általánosságban elmondható, hogy jelenleg csak minimális árkülönbségek vannak a benzin és a gázolaj ára között.

A gázolaj literjéért átlagosan 1,56 eurót, benzinért pedig 1 centtel többet fizetünk.

A következő hetekben nem várható nagy változás, az árak stabilak maradnak, mivel a börzéken is stabil ára van a kőolajnak. Egy barrel 85 dollárba kerül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »