Meghalt Lubomír Štrougal, egykori kommunista miniszterelnök

Meghalt Lubomír Štrougal, egykori kommunista miniszterelnök

Titkait magával vitte a sírba. Kilencvennyolc éves korában tegnap elhunyt Lubomír Štrougal, a totalitárius Csehszlovákia egyik kommunista vezetője, aki hosszú politikai pályafutása során több fontos funkciót is betöltött.

Az expolitikus súlyos lelkibetegséggel küszködött, ezért nem állították bíróság elé, hogy feleljen a múltban elkövetett tetteiért. A kommunizmus idején volt belügyminiszter és agrárminiszter, valamint csaknem 20 évig a szövetségi kormány elnöke. Sokan őt „puhább” kommunista politikusnak tartották Klement Gottwaldnál és Miloš Jakešnél, mások szerint viszont ugyanannyi bűne van, mint a többi kommunista funkcionáriusnak.

Halálhírét a cseh Seznam Zprávy portálnak a csehországi kommunista párt rendszerváltozás utáni parlamenti képviselője, Jiří Dolejš közölte.

A halál körülményeiről egyelőre nem sokat tudni, azt viszont igen, hogy évek óta demenciában szenvedett.

Éppen emiatt állították le ellene azt az eljárást, amiben azzal vádolták, hogy olyan emberekre lövetett, akik a határon át próbáltak elszökni az elnyomó országból.

Az orvosszakértők szerint betegsége olyannyira előrehaladott stádiumba került, hogy már nem volt képes felfogni cselekedetei értelmét és súlyosságát. Az áldozatok hozzátartozói az Alkotmánybíróságon próbálták elérni, hogy mégis kihallgassák, de halálával ez a dolog okafogyottá vált.

Humoros epizódok

Štrougal személyéhez több megmosolyogtató történet is kötődik. Ilyen az is, amikor expressz rendelt modern kerékpárokat Anton Tkáč kerékpáros világbajnok számára. Ő 1974-ben lett először bajnok, méghozzá egy vízvezetékcsövekből összerakott kerékpárral, ami a kommunista vezérkar szerint nem volt eléggé reprezentatív.

Évekig tartotta magát az a legenda is, miszerint Štrougalnak viszonya volt Helena Vondráčková közkedvelt énekesnővel. Vondráčková 2006-ban az iDnes.cz portálnak ezt tagadta, azt mondta, a politikus lányával téveszthették össze, aki szintén szőke, mint ő.

Hírdetés

Lubomír Štrougal (1924. 10. 19. – 2023. 02. 06.) rövid életrajza

– a dél-csehországi Veselí nad Lužnicí városában született

– 1948-tól volt a Csehszlovák Kommunista Párt apparátusának tagja

– 1959- ben agrárminiszter lett

– 1965-től belügyminiszter, 1968-tól kormányalelnök lett

– 1968-ban először ellenezte a Varsói Szerződés  katonáinak bevonulását Csehszlovákiába, később megváltoztatta nézetét

– 1970-től egészen 1988-ig volt a szövetségi kormány elnöke

– hivatali idejének végén összetűzésbe került Miloš Jakeš akkori kommunista főtitkárral és 1988-ban lemondott

– a rendszerváltozás után eljárást indítottak ellene amiatt, hogy a határon átszökni akaró embereket gyilkoltatott le

– 2022-ben súlyos lelkibetegsége miatt leállították ellene az eljárást


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »