Meghalt az Unabomber néven hírhedtté vált amerikai terrorista

Meghalt az Unabomber néven hírhedtté vált amerikai terrorista

Meghalt egy börtönkórházban az Unabomber néven elhíresült Theodore Kaczynski, aki 1978 és 1995 között több mint egy tucat bombatámadással 3 embert megölt és 23-at megsebesített az Egyesült Államokban.

Unabomber' Ted Kaczynski found dead in US prison cell | US News | Sky News

skynews

A férfi tényleges életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, holttestét szombaton reggel találták meg cellájában az észak-karolinai börtönkórházban, ahova egy Colorado állambeli magas biztonsági szintű szövetségi intézetből szállították át korábban.
   

Hírdetés

Az egykori terrorista, aki majdnem két évtizeden keresztül jelentett közbiztonsági kockázatot és akit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) története egyik legköltségesebb nyomozása után tudott csak megtalálni, 81 éves volt.
   
Theodore Kaczynski a Harvardon szerzett matematikus végzettséget, gyerekként zseninek tartották, aki 16 évesen kezdte meg egyetemi tanulmányait.
   
Merényleteivel társadalomkritikus nézeteire akarta felhívni a figyelmet. Az első házilag készített csomagbombája 1978-ban robbant fel, amit egy egyetemi tanárnak szánt, de egy biztonsági őr bontotta ki és sérült meg. 1979-ban csak a robbanószerkezet konstrukciós hibája miatt nem lépett működésbe egy repülő fedélzetére feljuttatott bombája, ami hatóságok szerint képes lett volna megsemmisíteni az American Airlines Chicagoból Washingtonba tartó járatát. Ezt követően, esetenként néhány év szünettel, rendszeresen hallatott magáról, későbbi célpontjai között voltak számítógépes és informatikai vállalkozók is, akik közül hárman vesztették életüket.
   
Az Unabomber elnevezés rövidítést takar, amit a nyomozók adtak neki, és ami egyetemi és repülőgépes robbantót jelent.
 
Kaczynskinek 1995-ben sikerült elérnie, hogy az Ipari társadalom és jövője címen írott kiáltványát, amiben a technológiai fejlődés kritikáját fejtette ki, az Egyesült Államok két meghatározó napilapja, a New York Times és a Washington Post közölje, aminek fejében azt ígérte, hogy felhagy a merényletekkel.

Industrial Society and Its Future
   

A nyomozóhatóság végül 1996-ban egy Montana állambeli vidéki, alig 10 négyzetméter alapterületű kunyhóban fogta el.

A bírósági eljárásban az igazságügyi pszichológus szakértő paranoid skizofréniát állapított meg nála

Ő azonban visszautasította, hogy ügyvédje az elmeállapotára építse fel a védelmet. Vádalkut kötött a bírósággal, 16 merényletért vállalta a felelősséget.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »