Meghaladta az orosz földgáz importját az amerikai LNG vásárlása Európában január elején

Meghaladta az orosz földgáz importját az amerikai LNG vásárlása Európában január elején

Miközben az orosz gázszállítások visszaestek, az amerikai cseppfolyósított földgáz európai importja új rekordokat döntött, és január első harmadában meghaladta a Gazprom európia szállításait is.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) EU-ba irányuló szállítmányai új rekordokat döntöttek. Január első napjaiban a nyugat-európai országok 250 millió köbméter, zömében amerikai földgázt vásároltak naponta LNG formájában, legalábbis a Bloomberg hírügynökség szeriint.

December közepétől több mint 30 tartályhajó kelt át az Atlanti-óceánon Európába, 2019 decembere óta nem látott mennyiséget hozva az üreg kontinensre.

A szlovák Eustream szolgáltató közlése szerint az Oroszországból érkező gázszállítás átlagos napi mennyiség január 1. és 9. között napi 54 millió köbméterre csökkent. Ez mindössze fele a tavaly ilyenkor jegyzett mennyiségnek. A másik, Lengyelországon keresztül haladó Jamal gázvezeték pedig december vége óta fordított irányban szállítja az energiahordozót.

Az ígéretek ellenére a Gazprom továbbra sem töltötte meg az Európában birtokolt gáztárolóit, amelyek a megszokottnál jelentősen hiányosabb készletekkel rendelkeznek – ez az egyik oka az energia európai drágulásának.

Hírdetés

Az amerikai LNG szállítmányok, ha nem is tartósan, egy időre kifogták a szelet az energiaárak drágulásának vitorlájából. Decemberben ezer köbméter földgáz még kétezer dollár körüli ár felett mozgott, az elmúlt három hétben azonban az londoni IDE tőzsdén 56 százalékkal csökkentek a határidős szerződések, a múlt kedden pedig az irányadó ár 903 dolláron stabilizálódott.

A növekvő gázmennyiség a villamos energia árát is mérsékelte – korlátozottan. Németországban a következő három hónapra szóló határidős jegyzések 5 százalékkal lettek olcsóbbak, megawattóránkénti 218 eurós ár mellett. Franciaországban az enyhülés 10 százalékos volt (287 euró/kWh).

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Európában igen turbulens időszak köszönthet be, és nem csak az Ukrajna sorsa miatti feszültségek okán. A cseppfolyósított földgáz termelése minden évben növekszik, a globális forgalom 2025-re eléri a 449 millió tonnát (egy tonna LNG 1,37 milliárd köbméter földgázzal egyenlő), ami 34 millió tonnás globális kínálati többletet eredményez.

Ráadásul, az orosz Gazprom hosszúlejáratú szerződései 2025-ben lejárnak az európai és török ügyfeleivel – elsősorban őket akarja rákényszeríteni a hosszútávú szerződések meghosszabbítására az ad hoc vásárlás helyett.

Rmx.news, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »