Megérkeztek Törökországba a szaúdi harci gépek

Szaúd-Arábia harci repülőket küldött a törökországi Incirlikben található légitámaszpontra, hogy ezzel járuljon hozzá az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet elleni harchoz – nyilatkozott szombat este az al-Arabíja hírtelevíziónak a rijádi védelmi tárca egyik illetékese.

Ahmed al-Asszíri, a szaúdi védelmi minisztérium tanácsadója közölte: egyeztettek az ISIS ellen harcoló nemzetközi katonai koalícióval, nem egyoldalú lépésről van szó. Hozzátette azt is, hogy szárazföldi csapatokat egyelőre nem küldtek, de készek katonákat is bevetni Szíriában. „Egyelőre csak repülők vannak a bázison a szaúdi fegyveres erők részéről” – fogalmazott a szaúdi dandártábornok.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter ugyanakkor szombaton egy török lapnak úgy nyilatkozott: Szaúd-Arábia helyszíni szemlét tartott az incirliki támaszponton a repülők érkezésének előkészületeként. „Szaúd-Arábia kinyilvánította eltökéltségét az Iszlám Állammal szemben azzal, hogy kész vadászrepülőket és csapatokat is küldeni” – jelentette ki a török külügyminiszter a Yeni Safaknak adott szombati nyilatkozatában.

Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter azt mondta: Rijád akkor küld különleges egységeket egy esetleges szíriai akcióhoz, ha a Washington vezette nemzetközi koalíció úgy dönt, hogy szárazföldi egységekkel is ki kell egészíteni a jelenleg a légierő bevetésével végrehajtott támadást az ISIS ellen. „Ennek időzítése nem tőlünk függ” – mutatott rá a szaúdi diplomácia vezetője.

Aszad ellen és mellett

Az orosz beavatkozás nem segítheti Aszadot abban, hogy hatalomban maradjon – jelentette ki a szaúdi külügyminiszter egy német lapnak adott interjújában. „A jövőnek Bassár el-Aszad nem lesz a része” – tette hozzá.

A szaúdiak együttműködése viszont nehezen fog menni Törökországgal, ha továbbra is terroristaként tartják számon azokat a kurd harcosokat, akik jelentős részt vállaltak az Iszlám Állam elleni harcban. De Törökország és Oroszország között is konfliktusok lehetnek még Cavusoglu szombati nyilatkozatát látva: a külügyminiszter felrótta, hogy az oroszok csak a légi csapások tizenkét százalékában támadták az Iszlám Államot. „Oroszország célja, hogy segítse Aszadot, mindenki tudja ezt. De a kérdés az: ki fogja leállítani Oroszországot ebben?” – tette hozzá. Szaúd-Arábia és Törökország Aszad legnagyobb külföldi ellenségeinek számítanak, emiatt pedig különböző lázadó csapatokat segítettek már a szíriai rezsim elleni harcban.

Hírdetés

Egy új világháború?

Az orosz miniszterelnök csütörtökön még arról beszélt, hogy ha Szaúd-Arábia földi csapatokat küld, az egy új világháborúhoz vezethet. „Az amerikaiaknak és arab partnereinknek fontolóra kell venniük, szeretnék-e, ha egy permanens háború robbanna ki” – mondta a Handelsblattnak.

Oroszország szeptemberben Aszad kérésére avatkozott be, hogy ezzel is támogassa a szír rezsimet. Az orosz vezetés ragaszkodott hozzá, hogy a terroristákat támadja, az ENSZ és nemzetközi szervezetek szerint viszont sokkal inkább a lázadó csapatokra sújtott le.

Nemrég beszámoltunk egyébként arról, hogy gyökeres változás állhat be a szíriai polgárháborúban, ha a kormányerők és a felkelők a müncheni megegyezés nyomán beszüntetik egymás támadását.

Oroszországot ostorozta Kerry

Oroszország a legitim ellenzéket támadja Szíriában, és ezen változtatnia kell, hogy legyen esély a békére – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: a következő hetekben dől el, hogy lehetséges-e a politikai rendezés Szíriában, vagy a csaknem öt éve tartó polgárháború egy még szélesebb konfliktussá terebélyesedik.

A béke esélyének megteremtéséhez pedig az is szükséges, hogy Oroszország más célok ellen fordítsa fegyvereit, amelyek csapásait eddig nemcsak a legitim ellenzék, hanem a civil lakosság is megszenvedte – mondta John Kerry.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »