Megérkeztek a magyar kormány által ajándékozott lélegeztetőgépek a galántai kórházba – KÉPEKKEL

Megérkeztek a magyar kormány által ajándékozott lélegeztetőgépek a galántai kórházba – KÉPEKKEL

Tíz hordozható lélegeztetőgépet kapott ajándékba a január eleje óta kizárólag Covid-kórházként működő Galántai Szent Lukács kórház a magyar kormánytól. Az aranyat érő eszközök február 23-án megérkeztek rendeltetésük helyszínére, szinte azonnal használatba is állítják őket.

A gesztusértékű adományra nagyon nagy szükség volt a január hetedike óta Covid-kórházként működő galántai intézményben, ahol 132 ágy van fenntartva a koronavírusos páciensek számára, a kórház hét emeletén.

Jelenleg 110 beteget ápolnak a kórházban, és az intenzív osztály összes lélegeztetőgépe foglalt, a számok azonban percről percre változnak.

Forró Krisztián, az MKP elnöke, Nagyszombat megye képviselője, Alexandra Pavlovičová igazgatónő és Dagmar Bodáková, az intenzív osztály főorvosa társaságában vette át az értékes adományt, a hordozható lélegeztetőgépeket Márvány Miklóstól, Magyarország pozsonyi nagykövetségének első beosztottjától.

Az átvételkor közösen tartottak sajtótájékoztatót, ahol a kórház vezetősége megköszönte a magyar kormány gesztusát, a kórház vezetősége úgy fogalmazott, nagyra értékelik a feléjük nyújtott segítő kezet.

Dagmar Bodáková főorvos elmondta, ezek a gépek a jelenlegi helyzetben aranyat érnek a kórháznak és a pácienseknek egyaránt, hiszen az eddig használt hordozható lélegeztetőgépeikből eleve kevés van, ráadásul elavultak is. Hozzátette, az új eszközöknek nagy hasznát veszik a páciensek szállítása közben, ráadásul a gépek egyik osztályról a másikra is könnyen mozgathatóak.

A gépek már holnaptól „munkába állnak”!

„Ezek a gépek kicsik és könnyűek, egyszerűen elhelyezhető a páciens ágyán, miközben CT-re vagy más kivizsgálásra visszük a beteget, így arra az időre sem marad a beteg orvosi oxigén nélkül. Valójában nem invazív lélegeztetést tudnak nyújtani ezekkel a gépekkel” – magyarázza a főorvos.

Hírdetés

Az ajándékozás ötlete Forró Krisztiántól származott, aki Nagyszombat megye képviselőjeként és mátyusföldi lakosként is felmérte a helyzet súlyosságát, és megkérdezte a kórház igazgatójától, milyen eszközöknek érzik hiányát, miben tudnának segíteni.

A kérés a pozsonyi magyar nagykövetségen keresztül érkezett a magyar kormányhoz, ahol nyitott fülekre talált és rövid időn belül meg is érkeztek a hordozható lélegeztetőgépek a Covid-szemafor szerint fekete zónába sorolt déli régióba.

Forró Krisztián kifejtette, nagyon örül annak, hogy a lélegeztetőgépek megérkeztek Galántára, és reméli sok életet menthetnek meg segítségükkel. Ezek a gépek komfortosabbá tehetik a páciensek helyzetét, akik nemcsak a déli régiókból, de Szlovákia más tájairól is a galántai Covid kórházban kapnak ellátást.

– fejtette ki az MKP elnöke, aki megköszönte az önkormányzatoknak az igyekezetet. Az MKP javasolta már egy válság-menedzserekből álló válságstáb felállítását, amely kezébe tudná venni a járványvédekezés irányítását, mivel úgy tűnik, a szlovák kormány nem áll a helyzet magaslatán.

Márvány Miklós, a pozsonyi magyar nagykövet helyettese fontosnak tartja, hogy a déli régiót is ellátó galántai Covid-kórház segítséget kapjon.

„Ahogy az első hullám idején is, a magyar nagykövetségnek most is logisztikai szerepe van. Általában közvetlenül hozzánk fordulnak azok, akik ismerik a helyzetet, ezeket a kéréseket mi a becsatornázzuk a megfelelő helyre Magyarországon, ott pedig döntés születik arról, hogy tudunk -e támogatást nyújtani. Ez történt ebben az esetben is” – beszélt a folyamatról portálunknak Márvány Miklós. Hozzáteszi, a nagykövetségen mindenki áll a gáton. Az előző hullámban fizikailag is segítették például a magyarok repatriálását, hazaérkezését, most pedig a teherfuvarozók munkáját is segítik.

Alexandra Pavlovičová igazgatónő átvette és megköszönte a magyar kormány ajándékát, elmagyarázta, ezek a lélegeztetőgépek nagy szolgálatot tesznek majd a betegek szállításakor. Mint mondta, a kórházban jelenleg 110 beteget ápolnak, de ez a szám percről percre változik. A kórházban dolgozó nagy százaléka már átvészelte a koronavírus megbetegedést.

A közel 700 alkalmazottból jelenleg százan vannak betegszabadságon vagy karanténban. Az alkalmazottak nagy része (több mint 500-an) már megkapta a Covid-19 elleni védőoltás legalább első adagját.

Dagmar Bodáková főorvost az elmúlt hetek tapasztalatairól kérdeztük. Elmondta, hogy a helyzet nagyon, nagyon rossz, szinte állandóan teljes kapacitással működik mind a hét Covid-osztály, az orvosok, ápolók kimerültek, de csinálják, mennek, mert tenni kell. A magánéletük szinte teljesen elveszett, állandóan kórházban vannak.

A főorvos figyelmeztetett, hogy a vírus irgalmatlan, agresszív és már nem csak az időseket érinti akár halálos módon, hanem az egyre fiatalabbakat, az aktív dolgozók korosztályát. Jelenleg is tizenhárom hatvan évnél fiatalabb betegük van az intenzív-osztályon. A brit mutáció jelenlétéről Galántán a főorvos nem tud nyilatkozni. Mint mondta, a mintákat egy más laboratóriumban elemzik és ők nem kapnak visszacsatolást az eredményekről, de a klinikai képből úgy tűnik, a tüdőgyulladásos megbetegedések bizony egyre agresszívebbek.. Dagmar Bodáková elszomorodva mondta, hogy mivel itt súlyos tüdőgyulladásokról van szó, akár egy év múlva is megmutatkozhatnak a poszt-covid szindrómák, és biztos abban, hogy erre rendszerszintű megoldásokat kell majd találni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »