Megegyezés született a Szlovák Orvosszakszervezet és a kormány között

Megegyezés született a Szlovák Orvosszakszervezet és a kormány között

A Szlovák Orvosok Kamarája (SLK) megelégedéssel fogadta, hogy hosszas huzavona után szombaton sikerült megegyezésre jutnia kormánynak a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) képviselőivel az orvosok nyolc követelését illetően.

„Az SLK megelégedéssel fogadta a helyzet alakulását azon kritikák ellenére is, melyek bizonyos egyének és orvoscsoportok részéről értek minket“ – közölte a kamara.
A bírálatok a csütörtöki felhívásukra reagáltak, melyben a tárgyalások folytatására szólítottak fel, majd ezt követően találkoztak Eduard Heger kormányfővel és Igor Matovič pénzügyminiszterrel, s közvetítői szerepet ajánlottak a vitás kérdések rendezéséhez.

Az SLK képviselői állításuk szerint a helyzet megnyugtatására törekedtek, nem pedig annak kiélezésére azzal a kijelentéssel, hogy az a betegek halálához vezet. „Mi azt állítottuk, hogy lehet megoldást találni, ami meg is történt, az érintett felek újra tárgyalóasztalhoz ültek és megegyeztek“ – tették hozzá.

Eduard Heger a szombati hét órán át tartó tárgyalás után megegyezett a LOZ képviselőivel az orvosok nyolc követelését – köztük a fizetéseket – illetően, s szerinte így a krízist sikerült elkerülni.

Hírdetés

A szakszervezet elnöke a múlt héten jelezte, 40 millió euró választja el őket a megállapodástól, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter azonban azt állította, ezt az összeget már nem bírja el az állami költségvetés, s helyette stabilizációs juttatást kínált az összes egészségügyi dolgozónak. Végül a kormány engedett a kérdéses 40 millió tekintetében és érvényben maradt a stabilizációs juttatás is.

Így januártól a szakvizsgával nem rendelkező orvosok a nemzeti átlagbér 1,5-szörösét, a szakvizsgával rendelkezők pedig a 2,5-szörösét kapják meg. A nem szakosodott orvosoknak minden ledolgozott év után az átlagbér 0,015-szörösével nő a fizetésük, a szakorvosok pedig 0,025-ös szorzóval számolhatnak. 2023-ban ez bruttó 30,275 eurót jelent minden ledolgozott évért – egy 30 éves gyakorlattal rendelkező szakorvos alapfizetése így közel 4 ezer euróra nő.

Az egészségügyi tárca érvelése szerint ugyanis épp ezt az állományt kell stabilizálni – elsősorban azokat kell maradásra ösztönözni, akik 20 évnél kevesebbet dolgoztak le Szlovákiában. A megállapodás értelmében 2025-től az együttható az átlagbér 0,03-szorosára emelkedik.

A napokban még kidolgozzák az új szerződéseket, melyeket a felmondásukat benyújtott orvosoknak kell aláírniuk. A felek szerint azonban ez már csak technikai kérdés. „Reméljük, hogy már nem történik semmi olyasmi, ami megakadályozná, hogy a betegek december elsejétől is a megszokott színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek“ – jelentette ki az egészségügyi tárca vezetője, arra utalva, hogy pénteken a kórházak még sorra jelentették, december elsejétől válságrezsim lép érvénybe, és csak az alapellátást fogják tudni biztosítani.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »