Megdöbbentő találmányok, avagy amikor a feltalálóknak elmentek otthonról

Megdöbbentő találmányok, avagy amikor a feltalálóknak elmentek otthonról

A tervezők többé-kevésbé bevallott célja az új és lehetőleg hasznos mellett az is, hogy új találmányaikkal elkápráztassák a világot. Sajnos néha az új keresésének folyamatában nem, csakhogy elvész az, hogy hasznos és a társadalom fejlődéséhez hozzájáruló találmány szülessen, hanem kifejezetten megdöbbentő vagy sokkoló újdonság jön létre.

A kérdés már csak az, hogy minek? Az elmúlt száz évben nem egy olyan találmány jött létre, amelyek a kreativitásukat túlzottan is szabadjára engedő feltalálókat csak nevetség tárgyává tették.

1. Az Izolátor láttán ma talán az az egészségügyi maszk jut eszünkbe legelőször, amit a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében viselünk.  A bizarr sisakot 1925-ben alkotta meg a modern sci-fi atyja, a luxemburgi-amerikai Gernsback. A sisak a zajokat kiszűrve az összpontosítás és a koncentráció növelésére szolgált a jobb teljesítmény elérése érdekében.

2. Meow gép – az 1963-as mechanikus macskanyávogást imitáló készülék a japán feltaláló, Tanaka Tatsuya ötlete az volt, hogy találmányát patkányok és egerek megfélemlítésére használják, azonban a gépet sokszor a macskájukat hiányoló gazdák vásárolták, akik nem tudták magukkal vinni kedvencüket egy-egy utazás alkalmával, így a gép használatával úgy érezhették, kiskedvencük is a közelükben tartózkodik.

Hírdetés

3. Az emberi lustaságnak nincs határa. Valószínűleg ez lehetett az inspiráció a fagylaltkehely forgató megalkotásához. Richard B. Hartman 1999-ben megvalósult ötlete, amelynek lényege, hogy nyelvünk egy helyen maradhat, míg a fagylaltot a műanyag kehely forgatja, így a lehető legkisebb erőfeszítést igényli a fagylaltfogyasztás, ami egyébként sem mondható megterhelőnek, a találmány 10 eurós ára már inkább.

4. A Finger-nose Stylus elnevezésű találmányával vált ismertté 2011-ben a londoni tervező, Dominikai Wilcox. A termék a multitasking még hatékonyabbá tételét szolgálja a tervező szerint, az elszállt találmány használója például az érintőképernyős telefonját a kádban is zökkenőmentesen és a lehető legkényelmesebben használja. Apropó, emlékeznek még a viccre a szövetkezeti dolgozó Józsi bácsival a feltalálóval és a lámpással?

5. A Zokni felsegítő készüléket arra tervezte Kevin Darrell Taylor és Michael Phillip Taylor tervezőpáros 2014-ben, hogy segítsék az idősebb embereket, a fogyatékossággal élőket, illetve meghajlási nehézségekkel küzdő embereket időt spórolva a zokni fel- és levételében. Elgondolkodtató azonban, hogy ezalatt az idő alatt, amíg előkészítjük az 5-10 euróba kerülő gépet, nem egyszerűbb-e mégis magunk elvégezni a feladatot.

6. Paradicsommal etető robot – eredetileg a maratoni futók számára készült a japán Petit-Tomatan nevű robot 2015-ben, ugyanis a paradicsom kiváló táplálékforrásként szolgál a fáradtság leküzdésében. A tervező, Maiwa Denki nagy valószínűséggel nem gondolhatott bele, hogy a futók a táv megtételekor nem nagy előszeretettel hordozzák majd a vállukon a 3 kilós robotot a zöldség fogyasztásának céljából.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »