Megbénította a forgalmat Bukarest belvárosában a magasabb tanárbérekért tüntető tömeg

Újabb nagyszabású tüntetést rendeztek pénteken Bukarestben a magasabb bérekért harmadik hete sztrájkoló tanügyi szakszervezetek, szándéknyilatkozat helyett jogi garanciát követelve a román kormánytól a beígért béremelésre.

Az ország minden tájáról összesereglett több ezer szakszervezeti képviselő előbb a kormány székháza előtt demonstrált, majd az elnöki hivatalhoz vonult, órákig megbénítva a járműforgalmat Bukarest belvárosában. Csütörtökön a kormány szándéknyilatkozatot fogadott el a pedagógusok társadalmi megbecsülésének és bérezésének javításáról. Ebben – a szakszervezetek követelésének megfelelően – leszögezik: az év végéig kidolgozandó új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusi bértáblát oly módon szabják meg, hogy a legkisebb, kezdő tanári fizetés se legyen kisebb a 2023-as évi országos átlagbérnél.

Múlt héten a kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (74 500 forint), a kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést már idén júniustól bevezető sürgősségi rendeletet fogadott el, ami 18-24 százalék közötti béremelésnek felel meg, az érdekképviseletek által követelt legalább 25 százalékos azonnali béremelés helyett.

A szakszervezeti vezetők azonban a kormány csütörtökön elfogadott memorandumára azt mondták, hogy semmilyen jogi relevanciája nincs, nem szándéknyilatkozatra, hanem számon kérhető jogszabályra van szükségük, és azt sem fogadják el, hogy az új bértörvényben szereplő – a tanárok bérét az országos átlag fölé emelő – bérfejlesztést több év alatt lépcsőzetesen léptessék hatályba.

Hírdetés

A tüntetés idején a kormány Nicolae Ciuca miniszterelnök vezette küldöttsége ismét tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezeti vezetőkkel, és eddigi béremelési döntéseit, illetve ígéreteit újabb ajánlatokkal egészítette ki. A megbeszélésről távozó érdekképviseletek szerint a kormány évi egyszeri 1500 lejes pénzutalványokat ajánlott fel a pedagógusoknak, amelyeket 2023 és 2027 között mindig októberben folyósítanának európai uniós forrásokból. A kabinet arra is ígéretet tett, hogy 2024. január elsejétől az új bértörvényben előirányzott emelés nem 40, hanem 45 százalékát kapnák meg az első lépcsőben a tanügyi alkalmazottak.

A kormány nem adott ki közleményt a bértárgyalásokról, de tudatta, hogy vasárnap a kabinet rendkívüli ülést tart. A szakszervezeti vezetők szerint az újabb ajánlatról a sztrájkoló tanárok fognak dönteni, így még nem tudni, hajlandók-e felvenni a munkát.

A pedagógusok sztrájkja miatt Romániában – egyelőre két nappal – elhalasztották az érettségi vizsgák időszakát. A szóbeli vizsgák az oktatási miniszter rendelete szerint nem hétfőn, hanem szerdán kezdődnek, ha addig véget ér a sztrájk.

Az oktatási tárca pénteken egy sürgősségi kormányrendeletet is előkészített arra az esetre, ha az érettségi szóbeli vizsgáit nem lehet megszervezni. A közvitára bocsátott tervezet szerint a szóbeli vizsgák elmaradása esetén az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlaga fogja kiváltani a vizsgaeredményeket. Az érettségi írásbeli vizsgái az ütemterv szerint június 26-án kezdődnek Romániában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »