Megállás nélkül özönlenek a migránsok Szerbia irányából

Megállás nélkül özönlenek a migránsok Szerbia irányából

Folytatódik a menekültáradat Szerbia felől Horvátországon át Szlovénia és Magyarország, valamint Ausztria felé. Horvátországba három nap alatt mintegy 20 ezren érkeztek, Szlovéniába pedig csak szombaton 1500-an léptek be. Ausztria is kezd megtelni, magyar oldalról csak szombaton 12-15 ezer migráns lépte át az osztrák határt. Közben a menekültek már új útvonalakat találtak. Törökországból Görögországba és Bulgáriába akarnak eljutni.

Továbbra is özönlenek a migránsok Szerbia felől Horvátországba Tovarniknál, óránként körülbelül 200-an lépik át a határt, a sorban állók száma ezrekben mérhető. Egy részük vonattal utazik tovább, másokat buszok visznek az ország északi határaihoz. Többségüknek még mindig Németország a tervezett végállomás, azt azonban nem tudják, Németország is így gondolja-e. „Németországban nem fogadják be őket. Először azt mondják, oké, de egy év után azt kérik, hogy menjenek vissza” – vélekedett egy szír származású, tíz éve Horvátországban élő fogorvos, aki önkéntes tolmácsként segít a határon.

Horvátország három nap alatt több mint 20 ezer menekültet fogadott, a kormány pedig úgy döntött, inkább csak átengedi a menekülteket Magyarország és Szlovénia felé. Egy nap alatt több mint 1500-an lépték át a horvát–szlovén határt. Miro Cerar nem tartja korrektnek Horvátország válságkezelését, Zágráb ezzel nem teljesíti uniós kötelezettségeit. A kormányfő azt is elmondta, ha nem bírják a nyomást, enyhítenek a regisztrációs szabályokon.

Hírdetés

„A mi kötelességünk az egyezményeknek megfelelően az, hogy regisztráljuk az embereket, ellenőrizzük személyazonosságukat, és megállapítsuk, hogy beléphetnek-e az Európai Unió területére vagy sem. Ha a helyzet tovább nő és meghaladja a hatóságaink kapacitását, lerövidítjük az eljárást. Eddig sikeresek voltunk. Mindenekfelett igyekeztünk tudatni, hogy emberségesek vagyunk, nem akarunk erőszakot, azt akarjuk, hogy ezek az emberek ellenőrzött keretek között jussanak el úti céljukig, néhányukat pedig lehetőségeinkhez mérten befogadjuk Szlovéniába” – jelentette ki a szlovén miniszterelnök.

Szlovéniából közben megérkeztek az első gyalogos migránsok Ausztriába. Az osztrákokra Magyarország miatt is nagy nyomás nehezedik. A vöröskereszt adatai szerint hazánkból 12-13 ezer migráns lépett át osztrák földre. Közülük csak 2 ezren mentek tovább Németország felé, többségük azonban befogadóközpontokba került, így az ország kezd megtelni. Az osztrák belügyminiszter már bejelentette, hogy minden migráns esetében megindítja az eljárást a Horvátországba vagy Szlovéniába való visszaküldéshez, ezek az országok ugyanis biztonságosnak számítanak.

A balkáni útvonal nehézségei miatt sokan Törökországból inkább a szárazföldi határokon próbálnak Görögországba vagy Bulgáriába jutni. A török–görög határon egyelőre a török hatóságok nem engedik át a menekülteket, Bulgária pedig óvintézkedéseket tett. Az uniós, de nem schengeni ország megerősítette határai védelmét, és több településen tartanak idegenrendészeti razziákat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »