Meg vannak számlálva az RTVS napjai

Meg vannak számlálva az RTVS napjai Tokár Géza2024. 04. 24., sze – 15:19

A kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely radikálisan átalakítaná a közmédiát, így minden bizonnyal júniusra elfogadják a személyes változásoknak megágyazó intézkedést. Az ellenzék és a szakma tiltakozik, feketébe öltöznek a tiltakozók.

A kormány az Alsókorompán tartott kihelyezett ülésén bólintott rá a törvényjavaslatra, melynek értelmében a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) megszűnik és helyette létrejön a Szlovák Televízió és Rádió (STVR) névre hallgató intézmény. A régi-új közmédia továbbra is intézményileg összevonja a rádiót és a televíziót, viszont a változások megteremtik a lehetőséget a személycserékre, közvetett módon pedig a televízió műsorainak és azok hangvételének befolyásolására. A Martina Šimkovičová miniszter (SNS-jelölt) által eredetileg beterjesztett törvénytervezet néhány ponton megváltozott, Robert Fico miniszterelnök szerint a javaslatot nem rövidített eljárásban tárgyalja majd a törvényhozás, hanem lehetőség nyílik a véleményezésére – de a javaslatot már a jelenleg is zajló ülésszakon beterjesztik, júniusban pedig második olvasatban szavazhatnak róla a parlamentben. Mivel a kormánykoalíciónak többsége van, biztosra vehető, hogy a változásokat meg is szavazzák.

Politikai motiváció

A kormánykoalíció nem titkolja, hogy a változásokkal a célja a televízió feletti ellenőrzés megszerzése és megszilárdítása. Robert Fico a döntésről szóló bejelentés kapcsán elmondta, hogy az RTVS helyzete tarthatatlan – az intézmény veszteségesen működött 2023-ban, a vezetője személyesen is csődközeli állapotban van, a köztévé pedig „objektívan nem lehet objektív, mivel konfliktusban áll a kormánnyal.” A miniszterelnök szerint gyakorlatilag nem volt vita a koalíciós megbeszélésen a törvényjavaslat kapcsán és reméli, hogy már júniusban második olvasatban elfogadják a tervezetet. Szinte biztosra vehető, hogy a törvényjavaslat érvénybe lépését az addigra már hivatalba kerülő új államfő, Peter Pellegrini sem fogja késleltetni az aláírásával, bár az ellenzék a tegnapi nap folyamán jelezte, hogy a Büntető Törvénykönyv módosításához hasonlóan obstrukcióval késleltetheti a szavazást. Šimkovičová szerint a véleményformáló médiában tapasztalható politikai aktivizmus mértékét vissza kell állítani az elfogadható szintre és meg kell akadályozni a „hazug cikkek” megjelenését. Abszurd helyzetet eredményezett, hogy a sajtótájékoztatón Šimkovičová az RTVS riporterével is vitába keveredett és a kulturális miniszter a kérdésére helyben jelentette ki, hogy a közmédia hamis híreknek ad teret a programjaiban.

Megágyaz a változásnak

Hírdetés

A kormány által elfogadott tervezet néhány részletben különbözik attól a javaslattól, amelyet Šimkovičová márciusban bemutatott a nyilvánosságnak, de továbbra is megnyitja a teret az intézmény alapvető átformálására. Az igazgató sorsa egy központi testület, az újonnan létrejövő STVR Tanácsának választásától függ. A tanács négy tagjának kinevezése minisztériumi hatáskörbe tartozik, további ötöt pedig a koalíciós többséggel rendelkező parlament választ meg hat éves időtartamra. A gyakorlatban tehát a kormánytöbbséggel rendelkező tanács az eredetileg 2027-ig szóló mandátummal rendelkező Ľuboš Machaj igazgató helyett egy új, a kormánykoalíciónak jobban megfelelő jelöltet választhat meg az újjáalakuló intézmény élére. Machaj mandátuma az intézmény átalakulásával automatikusan lejár. Az STVR igazgatóját a jövőben ugyanakkor nem hívhatják vissza indoklás nélkül – Šimkovičová valószínűleg azért hátrált meg a kérdésben, mert a szabályozás így biztosan ellentétben állna az uniós előírásokkal.

A törvényjavaslat értelmében júniustól létrejön egy új testület, az úgynevezett etikai bizottság is. A bizottság határozatai csak tanácsadó jellegűek, a kilenc tagot többek között a Matica Slovenská, a Szlovák Tudományos Akadémia, az olimpiai bizottság és az egyház tagjai is jelölhetik. Érdekesség, hogy a javaslat szerint a szlovákiai kisebbségeknek szintén lehetősége adódik egy tag delegálására. A testület az eredetileg tervezett, etikai kérdésekben határozó új programtanácsot helyettesíti majd – az utóbbi szerv Šimkovičová terveivel ellentétben nem jön létre.

A változások hátterében álló kultúrharcot szimbolikusan is jelzi, mivel indokolja a minisztérium az intézmény átnevezését. A tárca szerint az RTVS jelenlegi elnevezését azért kell megváltoztatni, mert az államalkotó szlovák nemzetet lealacsonyítja, mivel nem jelzőként használja, mint több más európai állam közmédiája. A törvényalkotók azt is nehezményezik, hogy az RTVS logójában az országra utaló „S” betűt kettős pont helyettesíti, így száműzve a Szlovákiára utaló jelet.

Fokozódó feszültségek

A Fico-kabinet döntése és a törvény várható elfogadása ellenére biztosra vehető, hogy az RTVS átalakításának ügye nem zárult le. A lépés ellen az ellenzéki pártok és kulturális intézmények mellett a közmédia alkalmazottjai is tiltakoznak. Šimkovičová leváltását az ellenzék biztosan szorgalmazni fogja, bár borítékolható, hogy a kezdeményezés csak szimbolikusnak bizonyul és nem jár sikerrel.

Több civil szerveződés jelezte, hogy az európai intézményekhez fordul a változtatás kapcsán. A Transparency International, az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány (Nadácia Zastavme korupciu), a Via Iuris, az INEKO, a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) és több más szervezet is jelezte, hogy az Európai Parlamenthez és az Európai Bizottsághoz intéz egy nyílt levelet, a dokumentumban kiemelik a szlovákia intézkedés lehetséges ellentmondásait az európai szabályozásokkal. A nyílt levelet ezidáig 68 ezer magánszemély is aláírta.

Az RTVS alkalmazottjai körében szintén erős ellenállásra számíthat a törvény. A javaslat bejelentése idején született tiltakozást a közmédia 1200 alkalmazottja és külsős munkatársa írta alá, a kormány döntése után többen – köztük a magyar adás alkalmazottai is – feketére változtatták profilképüket. A tiltakozó munkatársak egy megjelentetett videóban álltak ki a változások ellen és állítják, a politikacsnálás helyett a munkájukat szeretnék a lehető legjobban, kompromisszumok és félelemérzet nélkül végezni. Az elégedetlen alkalmazottak szerint amennyiben a politikusok a saját érdekeik alapján alakítják át az RTVS-t, nem tudják megfelelően végezni a munkájukat. A tévén és rádión belüli tiltakozás a napokban új lendületet vehet, a tervek szerint a mai nap folyamán feketébe öltöznek a demonstráló munkatársak és szalagokat is készítenek, hogy a nyilvánosság is kifejezhesse velük a szolidaritását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »