Még sohasem volt ekkora az államháztartási hiány nyolc hónap alatt

Még sohasem volt ekkora az államháztartási hiány nyolc hónap alatt

155 milliárd forintos mínusszal zárta az augusztust a költségvetés, ezzel az első nyolc hónapban a kumulált hiány 1646 milliárd forintot ért el – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából.


(Kép: Gomba)

Augusztusban 155,3 milliárd forintos deficittel zárt az államháztartás, ami a 2017-es után a második legmagasabb nyolcadik havi deficit. A havi egyenleget rontotta, hogy a PM közlése szerint az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat – így többek között a családi pótlékot – már a nyár utolsó hetében kifizette a Magyar Államkincstár, ami összességében 30,7 milliárd forintot jelentett.

A számokból az is kiolvasható, hogy az uniós források egyenlege augusztusban is mínuszos volt: a kormány 79 milliárd forint értékben költött ilyen célokra, miközben Brüsszeltől 21 milliárd forintnyi bevétel érkezett az államkasszába.

Az első 8 hónap

Hírdetés

Ezzel az év első nyolc hónapjában már 1646 milliárd forint volt a deficit, a korábbi évekkel összevetve ez kifejezetten magas.

Az éves előirányzathoz viszonyítva is kimagasló a 121%-os érték, legutóbb 2011-ben láttunk ennél magasabb értéket.

Azt is tudjuk, hogy mi okozza ezt a nagyobb elszaladást a költségvetésben, elsősorban az uniós források egyenlege a ludas, vagyis, hogy a kormány megelőlegezi az uniós projektek finanszírozását. A tárca közlése szerint ugyanis augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, ezzel szemben mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni az államkassza Brüsszelből.

A kiadási oldalon a pusztán hazai forrásból megvalósuló fejlesztések emelhetők ki, mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program, az Egészséges Budapest Program, valamint a különféle vállalati beruházások támogatása – teszi hozzá a minisztérium. A bevételek közben emelkednek: 2018. augusztus végéig általános forgalmi adóból 169,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 170,4 milliárd forinttal több bevételt számolhatott el a költségvetés, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok 187,6 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi év azonos időszakának befizetéseit.

Az uniós módszertan szerinti 2,4%-os GDP-arányos hiánycél az érdemben 4% feletti gazdasági bővülés mellett pedig reális, elérhető – nyugtat meg mindenkit a tárca.

(Portfólió)

Kétszázmilliárdnál több az államháztartás áprilisi hiánya

Finoman megdobta az államháztartási hiányt a választási negyedév: 872 milliárd a tavalyi 198-hoz viszonyítva


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »