Még mindig van titok a föld alatt a Várnegyednél

Még mindig van titok a föld alatt a Várnegyednél

Várnegyed a föld alól címmel nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A július végéig látogatható tárlat az elmúlt tíz év kutatási eredményeiből ad válogatást olyan fontos helyszíneket tekintve át, mint például a Karmelita épületegyüttes, a Várkert Bazár, a Mátyás-templom és az Erdélyi bástya.

A Budai Vár és a Várnegyed feltárása a második világháború után kezdődött – tájékoztatta az InfoRádiót a kiállítás egyik kurátora, Terei György, hozzátéve: a Budapesti Történeti Múzeum középkori főosztályának 4-5 régészgenerációja kutatott a területen.

„Még mindig van titok a föld alatt: hiába tudunk nagyon sokat, hiába volt már sok feltárás, mindig vannak feltáratlan területek, hiszen ezek a régészeti munkák mindig beruházáshoz kötődnek”

– hangsúlyozta a főmuzeológus. Az utóbbi időben pedig voltak olyan érdekes feltárások, amikre nem számítottak: például a volt Pénzügyminisztérium vagy az egykori Királyi Ház területén, ahol több méter magas középkori falak maradtak meg.

A részész elmondta: a 13.-tól a 17. századig kerülnek elő leletek. „A vár, illetve a Várnegyed mindig fontos volt a középkor folyamán” – emelte ki. IV. Béla után királyi székhely lett, eredetileg az éjszaki, majd a déli oldalon építették ki az uralkodó palotáját. „Ennek a virágzó életnek a török kor tett pontot a végére” – fogalmazott Terei György.

Mint mondta:

Hírdetés

nagy mennyiségben kerülnek elő kerámiák, állatcsontokat is találnak, de nagyon sok vaslelet is előfordul a területen, igaz meglehetősen rossz, korrodált állapotban.

Ezeket a restaurátorok újítják és szépítik meg a kiállításra.

A megtalálás, leltározás, restaurálás után követően tekintheti meg a leleteket a nagyközönség. A Várnegyed a föld alól című kiállítás tematikus, kizárólag az elmúlt 10 évben feltárt legszebb tárgyakat mutatják be, többek között 15. századi majolikatálat, domborműveket, habán termékeket, török korsót, Árpádkor végi feszületet vagy egy kisméretű mellvértet.

A kurátorok tematikus egységekbe rendezve a palota, a várfalak, lakóházak, boltok és szakrális épületek területén előkerült tárgyakat, leleteket egy 17. századi metszetre vetítve mutatják be, ötvözve a legújabb 3D-s technológiákkal.

  • Az utóbbi tíz évben 41 ásatás folyt 27 helyszínen, csaknem 27 ezer négyzetmétert, a várhely hét százalékát tárták fel, tizennégy ásatásvezető és régész, 32 technikus és több mint ötszáz ásatási munkás közreműködésével.
  • Négy vitrinben láthatók a műtárgyak, amelyek közül kiemelkedő a 14-15. századi csont játékkocka (pion), a reneszánsz kori kvalitásos, vörösmárvány domborműtöredék, valamint egy török kori korsó, amelyen egy egyedi hajóábrázolás látható.
  • Mindezek mellett kiállítanak többek között egy 17. századi ezüst íjászgyűrűt, valamint olyan étkészleteket, amelyek egy része Kínáig, más részük a mediterrán vidékekig vezethetők vissza, de látható egy 17. századi madármintával díszített habán korsó vagy egy 17. századi nagyméretű réztál is.

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »