Még mindig növekedni fognak a kamatlábak?

Még mindig növekedni fognak a kamatlábak?

A szlovákiai lakosság jelentős részét befolyásolják a magas kamatlábak, amely az Európai Központi Bank politikájának eredménye, hiszen az alapkamatláb emelésével próbálja megfékezni az inflációt.

Egyelőre úgy tűnik sikertelenül. Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa két héttel ezelőtt 25 bázisponttal újra megemelte a három irányadó eurókamatot. Akkor azzal magyarázták, hogy az infláció csökken, de a prognózis szerint még sokáig túl magasan marad. A kormányzótanács feltett szándéka, hogy biztosítsa az infláció visszatérését a középtávú 2 százalékos céljához.

Hírdetés

Jelenleg úgy tűnik, hogy az alapkamat vélhetően júliusban tovább fog emelkedni. A nyilvánosságra került információk alapján egy hónap múlva várható ülésen nincs esély a növekedés megállására, még akkor sem, ha a dráguló hitelek már veszélyeztetik Európa legnagyobb, német gazdaságát. 

Németország, valamint az egész eurózóna már kezdi érezni a magasabb hitelfelvételi költségek és a kínai gazdaság eredetileg vártnál gyengébb növekedésének hatását.

Ennek ellenére az elemzők nem várnak az eurózónában gazdasági visszaesést, így tovább folytatódik az a monetáris politika, amely a kamatemeléssel kívánja kordában tartani az árakat. Ennek kezdetben biztosan a hitellel rendelkezők fizetik meg duplán az árát, mert a magas élelmiszerárak mellett a lakhatás is drágul. A szakértők arra számítanak, hogy az euróövezetben a teljes infláció 2023-ban átlagosan 5,4 százalék, 2024-ben 3,0 százalék, 2025-ben pedig 2,2 százalék lesz. A cél a 2 százalékos szint elérése lenne.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »