Még mindig nem kellően toleránsak a svédek: nem akartak színes fiút a szőke kislány helyett Luca napján

Meghajolt a népharag előtt az Ahléns svéd bevásárlóközpont, és néhány nap után törölte azt a Luca-nappal kapcsolatos fotóját Facebook-oldaláról, amelyen egy azonosíthatatlan nemű fekete gyermek volt látható.

Az áruházláncot rengetegen kezdték támadni azzal, hogy provokálja a svédeket, és az általánosan bevett szokással ellentétben nem szőke kislánnyal, hanem egy attól gyakorlatilag mindenben különböző gyerekkel reklámozta az advent e jeles és Svédországban nagy becsben tartott napját.

Az Ahléns (ejtsd: ólénsz) választása egy olyan, a svédek önazonosságát alapjaiban meghatározó hagyományt kezdett ki, így még egy ennyire agymosott társadalomban is garantálható volt a felháborodás. A vita természetesen a rasszizmus-homofóbia-szexizmus-idegengyűlölet-svédgyűlölet témakörökben izzott, és még tartott azután is, hogy a vállalat levette a közösségi oldalról az embereket megosztó fotót.

Hírdetés

Svédországban országszerte megáll az élet december 13-án reggel, mert az óvodák, iskolák növendékei Szent Luca ókori keresztény mártír előtt tisztelegve műsort adnak, gyertyával vonulnak be a közösségi térbe vagy a tornaterembe, és eléneklik a híres Santa Lucia-éneket. Ilyenkor a legtöbb munkáltató elnézi a dolgozóinak, hogy egy-másfél órával később érkezik, a gyerekek énekét és a katakombákban sínylődő keresztényeken segítő Szent Luca történetét mindenkinek hallania kell. A Lucát játszó, fehérbe öltözött lány gyertyákkal a fején (most már elektromos égők helyettesítik a lángot) lánytársaival kora reggel, a hagyomány szerint még pirkadatkor kezd bele énekébe, amely arról szól, hogy a sötétség hamarosan oszlani kezd, és új nap virrad ránk. A dal egyben már a téli napforduló közeledtét is jelzi.

Sok helyen az előadás után forralt bor (glögg) jár a szülőknek, de 13-án gyakorlatilag bárhol lehet találkozni éneklő lánykákkal: kávézókban, templomban, üzletekben és az utcán. És mivel a Luca-nap csak pár nappal van a Nobel-díj-átadás után, a friss díjazottaknak is jár a reggeli köszöntés stockholmi lakosztályukban.

Tavaly nem a kereskedelmi szektor, hanem egy svéd iskola szállította a Luca-napi botrányt, ugyanis az intézmény vezetése úgy döntött, nem ünnepli meg Szent Lucát, helyette „télünnepet” tartott.

Tavalyelőtt decemberben pedig egy másik iskola került a hírek élére azzal, hogy egy lányos kinézetű, hosszú hajú kisfiút választott ki Szent Luca szerepének eljátszására az iskolai rendezvényen. Az ödeshogi iskola úgy nyilatkozott, a demokratikus és esélyegyenlőségi elveknek megfelelően minden tanuló bedobhatta a nevét tartalmazó céduláját a kalapba, hogy onnan az az évi Lucát kihúzhassák. És a nyertes 2014-ben éppen egy az előadásban részt venni kívánó fiú lett.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »