Még mindig Merkel az aranytojást tojó tyúk

Még mindig Merkel az aranytojást tojó tyúk

Mióta Angela Merkel bejelentette, hogy negyedszerre is indul a kancellári pozícióért, népszerűsége valósággal szárnyra kapott. Az ARD legfrissebb közvélemény-kutatásai szerint a megkérdezettek 59 százaléka támogatja terveiben a Muttit, ami 13 százalékos emelkedés a legutóbbi, szeptemberi mérésekhez képest. Ebből úgy tűnik, hogy a kancellárnak végleg sikerült kikászálódnia a gödörből, amelybe a tavalyi, sokkoló hatású migránshullám után került.

Az új reménység: Martin Schulz

A közvélemény-kutatásból az is körvonalazódik, hogy ki lehet Merkel legfőbb kihívója jövőre. Nem túl jól szerepelt ugyanis a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel. Ha a kancellárt közvetlenül választanák, a jelenlegi gazdasági miniszter csupán 19 százalékra számíthatna a Mutti 57 százalékával szemben. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz viszont már sokkal szorosabb csatát vívhatna, jelenleg ugyanis alig 7 százalékkal van lemaradva, ráadásul az utóbbi hónapokban ő is jelentősen erősíteni tudott. Mi több, ha kivesszük a képletből a kancellárjelöltséget, és csupán a népszerűséget vesszük alapul, akkor Angela Merkel és Martin Schulz egyaránt 57 ponton áll. Ebben a tekintetben a legkedveltebb politikus egyébként az ugyancsak szociáldemokrata jelenlegi külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier, aki egyben a kormánypártok közös jelöltje az államfői posztra is.

Hírdetés

Hogy minek köszönhető Martin Schulz sikere? A kérdéssel kapcsolatban Hettyey András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója először is türelemre intett. Szerinte néhány közvélemény-kutatás alapján korai még biztosra venni, hogy az SPD végül őt jelöli a pozícióra. A szakértő rámutatott, hogy Sigmar Gabriellel ellentétben az utóbbi időben Brüsszelben politizáló Schulznak ugyanis nincs igazán hátországa a párton belül, ami nagy hátránya lehet. Hettyey ugyanakkor az EP-elnök javára írta, hogy jól ismert figura Németországban, neve sokat forog, és „nem lépett még az emberek lábára”, azaz tiszta lappal indul.

A CDU 13 százalékkal előzi az SPD-t

Kérdés, hogy mire lehet ez elég. Hettyey András szerint nem sokra. „Angela Merkel a CDU aranytojást tojó tyúkja, aki háromszor már győzni tudott, és aki a biztonságot és stabilitást jelenti” – latolgatta az esélyeket a szakértő. Úgy véli, ha kevésnek is tűnik a 7 százalékos különbség, ahhoz drámai fordulatnak kellene történnie, hogy bármilyen SPD-jelölt megelőzze Merkelt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója arra is emlékeztetett, hogy a választásokon nem kancellárokra, hanem pártokra szavaznak. Márpedig a német politikusok népszerűségi hullámvasútját érdekes módon a pártok támogatottsága alig tükrözi. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) az ARD felmérései szerint 2 pontot erősítve 35 százalékon áll. Őket követi második erőként, 22 százalékba bebetonozódva a SPD, a harmadik 13 százalékkal az Alternatíva Németországnak (AfD). Hettyey azt nem tartja kizártnak, hogy akárcsak Donald Trump esetében, a bevándorlásellenes pártot a sok rejtőzködő szavazó miatt alulmérik, ám arra figyelmeztetett, hogy a szerepét így sem szabad túlértékelni. 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »