Még mindig emelkedő fázisban van a harmadik hullám

Még mindig emelkedő fázisban van a harmadik hullám

A koronavírus-járvány harmadik hulláma még mindig emelkedő fázisban van – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője vasárnap a közmédiának.

Galgóczi Ágnes elmondta: a regisztrált új esetek és az elhunytak száma sem mutat csökkenő tendenciát.

Már több vírusvariáns is megjelent Magyarországon, ezek közül legnagyobb számban a brit mutánst mutatták ki. Ez a variáns – mint kiemelte – sokkal gyorsabban terjed és súlyosabb fertőzést is tud okozni.

Emiatt emelkedik a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is – tette hozzá.

A kormány egy héttel meghosszabbította a védekezési intézkedéseket – hívta a fel a figyelmet az NNK főosztályvezetője, aki kiemelte: fontos a járványügyi szabályok betartása, a zsúfolt helyek kerülése, a maszkviselés és a higiénés rendszabályok betartása.

Galgóczi Ágnes elmondta: a védőoltási kampány tart. Már több mint 1,5 millió embert beoltottak Magyarországon. Az oltásra regisztráltak száma is folyamatosan emelkedik, már a 3 milliót is meghaladja.

Ez is azt igazolja, hogy az emberek bíznak a védőoltásokban – értékelt a főosztályvezető, aki egyúttal azt kérte, mindenki a hivatalos, szakmai oldalakon tájékozódjon a védőoltásokról.

Kitért arra is, hogy az új technológiák, új gyógyszerek, új védőoltások kapcsán mindig sokkal szorosabb a felügyelet, mind a gyártó, mind a hatóságok részéről.

Az oltásokat végzőktől elvárják, hogy az oltási reakciókat jelentsék.

Hírdetés

Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos jelzéseket is kivizsgálták, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig azt közölte: az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos.

Ezt követően azok az országok, ahol korábban felfüggesztették, már folytatják az AstraZeneca-vakcina használatát – mondta Galgóczi Ágnes.

Rusvai Miklós: Minden eddiginél jobban terjed a brit mutáns

Hazánkban felfelé ívelő szakaszban van a vírus, a brit mutáns minden eddiginél jobban fertőz, de minden egyes immunis emberrel csökkenhet a terjedése. A Ma reggel vendége Rusvai Miklós, víruskutató, egyetemi tanár volt.

A Ma reggelben Rusvai Miklós, víruskutató, egyetemi tanár beszélt a harmadik hullámról. Jelenleg hazánkban a brit mutáns fertőz, ami tüskefehérjéivel eleve jobban tud kötődni sejtjeinkhez, mint az eredeti, így gyorsabban is terjed. Ám Rusvai Miklós kiemelte, hogy a felfelé ívelő szakasz alatt egy-egy mutáns vírusnak is azok a változatai fertőznek, amelyek még gyorsabban, könnyebben tudnak terjedni. Ez történik most Magyarországon, ezért van több fertőzött, és több súlyos megbetegedés.

A szakértő elmondta, hogy a megoldás az oltás, és attól sem kell félnünk, hogy nem hatásos az új változatokkal szemben. „Ezerháromszáz részegységből, azaz aminosavból áll a tüskefehérje, ebből a dél-afrikai változat esetében is csak hat változott meg, pedig az tér el leginkább az eredeti, vuhani változattól” – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a mutánsok esetében sem tapasztalható lényeges hatékonyságcsökkenés a oltásokban, csupán pár százalékos.

A nagyon jó hatékonyságú vakcinák, mint a Pfizer vagy a Moderna, továbbra is 90 százalék fölötti hatékonysággal rendelkeznek. A bennünk termelődött ellenanyagok mindenképpen semlegesítik a vírust.

A víruskutató hangsúlyozta, hogy amiatt sem kell aggódnunk, ha a két dózis között valamivel több idő telik el, ugyanis már az első dózis is véd. Azok számára pedig, akik már egyszer átestek a betegségen, összességében is elegendő lehet egy oltás. Ráadásul ők mind a három immunitással rendelkeznek, tehát míg az oltottak csak a sejtes immunitással és az ellenanyagfüggő immunitással, addig a víruson átesett emberek a nyálkahártya-immunitással is.

„Ez azért fontos, mert a nyálkahártya-immunitás sokkal hatásosabb az ellen, hogy a vírus bejusson a szervezetbe” – mondta Rusvai Miklós.

Ettől függetlenül hangsúlyozta, hogy mivel már az első oltás után három héttel védett az ember a súlyos megbetegedés ellen, nagyon fontos szerepe van a vakcinának a nyájimmunitásban. A nyájimmunitásnak köszönhetően pedig nem következhet be egy újabb felfelé ívelő szakasz, mert a vírus nem talál új alanyt a nagyszámú terjedéshez.

„A környezet vírusterhelése minden egyes immunis emberrel csökken” – fogalmazott a víruskutató. Tehát a fertőződés és a vírus mennyisége a környezetünkben nagy mennyiségben lecsökkenhet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »