Még időben a polgármesterek körmére nézhetnek

A Legfelsőbb Számvevőszék (NKÚ) ingyenes online alkalmazása jóvoltából az állampolgárok ellenőrizhetik, hogyan gazdálkodott a településük polgármester és önkormányzata a közpénzekkel.

MuMAP (Municipalities on Map) elnevezésű program lehetővé teszi az uniós támogatások lehívásának követését vagy megtudhatják, milyen mulasztásokat tapasztaltak a helyi ellenőrök.

A mumap.nkusr.sk weboldalon 2924 önkormányzat kiadásainak és bevételeinek összegzett adatai találhatók, de arról is tájékoztatnak, hogyan gazdálkodtak a települések az EU-ból érkezett pénzekkel.

Hírdetés

A weboldalon szerepelnek a 2012 óta elvégzett ellenőrzések eredményei, azzal a 18 ezer észrevétellel egyetemben, amelyekre az ellenőrök figyelmeztettek.

Mint Bolech Dobáková, az NKÚ szóvivője elmondta: már két éve lehetőség van arra, hogy néhány kattintás után az állampolgár megtudja: a településen ahol él és dolgozik, hogyan gazdálkodtak a közpénzekkel.

Újdonság, hogy MuMAP jóvoltából arról is tájékozódhatnak, a COVID-19 pandémia idején kiknek folyósítottak az Elsősegély projekt keretében támogatást. Az adatok folyamatosan frissülnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »