Még európaibb ember lett

Még európaibb ember lett

Magyar újságíróknak beszélt a DK EP-képviselője az Európai Egyesült Államokról és az európai bérminimumról.

A DK politikusa, Gyurcsány Ferenc felesége először arról beszélt, hogy mit tapasztalt a májusi EP-választás óta eltelt időben. Elmondása szerint „komoly ambíciókkal és célokkal” érkezett, eddig még töretlen a lelkesedése és a tenni akarása. Kijelentette: egy nagyon erős Európában hisz. Meggyőződése, hogy több folyamat miatt a nemzeti szuverenitás több aspektusát kell együtt gyakorolniuk az európai államoknak, így továbbra is kitart a sokkal erősebb európai összefogás mellett.

Úgy fogalmazott: a géntechnológiai témakörének felét nem érti, de azt látja, hogy olyan kihívásokkal fog szembesülni az emberiség, amelyekre nemzetállami kereteken belül nem lehet választ adni. Szerinte az egyre erősödő integráció a realitás Európa jelentős részén. Ennek a folyamatnak a része az, hogy elkezdődött az alapszerződések módosítása. Az Európai Egyesült Államok felé vezető úton szerinte ez lesz az első lépés. Hozzátette: az Európai Tanács és az Európai Parlament mellett az Európai Bizottság is átláthatóan működne az Európai Egyesült Államokban.

Európaibb lett, mint eddig volt

Később felidézte: európaibb ember lett, miután betért az Európai Történelem Házába, amit a jelenleg a Fideszt vizsgáló EPP-testület, a bölcsek tanácsa tagja, Hans-Gert Pöttering hozott létre.

Hírdetés

A folytatásban kitért a törvénykezésre is: szerinte egy normális jogszabályhoz idő kell – említette a német és uniós törvénykezés hosszát – ezért is sajnálja a gyors magyar szokást, azt, hogy „tökös legények vagyunk”, mert „szombaton kitaláltuk, hétfőn beterjesztettük, kedden már elfogadtuk”. Elmondta, vannak olyan témák, amiben a jövőben az egyszerű többséggel elfogadott ET-döntések fognak számítani, ezek az elképzelései szerint fel fogják gyorsítani a döntéshozatalt, ez szerinte szintén az Európai Egyesült Államok előszele.

Ennek kapcsán elmondta, hogy a másik sokat hangoztatott kezdeményezése, az európai bérminimum kapcsán egyezség született a bevezetés elvi feltételeiről, de erről többet nem mondhatott, valószínűleg tavaszra lesz nyilvános javaslat. Annyit elmondott: a szakszervezetekhez köze van a tervezetnek.

Ezután arról beszélt, hogy a Fidesz két hónappal ezelőtt változtatott az uniós kommunikációján „a PC-kánonján”, ugyanis ugyanazokat a szavakat használta a „Brussels bubble”-ben, amit magyarul már évek óta. Nem tudja, hogy mi ennek az oka, de szerinte azzal provokálják az angol nyelvű közvéleményt, amivel már évek óta „sajnálatosan” a magyar közvéleményt. Megjegyezte később: Kovács Zoltán tweetjeivel elérte, hogy újabb meghallgatás legyen a hetes cikkely szerinti eljárásban.

Megoldanák a közvetlen támogatásokat

Elmondta: nagyon erősen lobbiznak azért, hogy Európa-szerte közvetlenebb módon érkezzenek uniós támogatások több helyre, illetve kibővítsék a jelenlegi, közvetlenül lehívható támogatások körét. Szerinte ebben a régi Bizottság nagyon gyenge volt, és úgy véli, az új Bizottság ebben nagyot erősödhet.

Egy kérdésre válaszolva, miszerint ez ezért nem fog menni, mert egy új intézményrendszer kéne, kijelentette: egy bizonyos szint alatt lehetőség lehet a jelenlegi pályázatbíráló-kapacitás bővítésével megoldani a civil pályázatok elbírálását. Ezt javasolták a DK EP-képviselői, más magyar EP-képviselőkkel együtt, reméli, hogy S&D és a Renew is támogatni fogják ezt.

Dobrev: Európaibb lettem, mint eddig voltam


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »