Még egy kicsit várni kell a krasznahorkai vár teljes felújítására

Még egy kicsit várni kell a krasznahorkai vár teljes felújítására

Tizennégy nappal ugyanis meghosszabbították az ajánlatok benyújtásának határidejét, így a krasznahorkai vár felújítására beérkezett borítékokat csak február 8-án bontják fel.

A versenypályázatra szóló felhívást 2021. novemberében tették közzé „Krasznahorka várának helyreállítása és a kastély közvetlen környezetének revitalizációja” címmel az Európai Unió közlönyében. A megrendelés becsült összege több mint 19 millió euró.

Idő kell a költségvetés elkészítéséhez

A pályázatok benyújtásának eredeti határideje 2022. január 25-e volt.  „A nemzetközi versenypályázat meghirdetése jelentős mérföldkő Krasznahorka várának helyreállításban és a vár újranyitásában” – jelentette ki akkoriban Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki a pályázat leadási határidejének meghosszabbítását két érdeklődő kérelmével indokolta.

Az alvállalkozók az inputárak megemelkedésére hivatkoztak, illetve arra, hogy hosszabb időre van szükségük a jelenlegi piaci áraknak megfelelő költségvetés elkészítéséhez.

A Szlovák Nemzeti Múzeum indokoltnak értékelte a leadás határidejének meghosszabbítása iránti kérelmüket” – válaszolta Zuzana Vášáryová, a Szlovák Nemzeti Múzeum Kommunikációs Központjának vezetője.

A projektet a kassai Regionális Műemlékvédelmi Hivatal hagyta jóvá, amelynek célja a krasznahorkai vár átfogó felújítása és közvetlen környezetének revitalizációja, egy korszerű vár alatti terület kialakítása a turisták számára. 

Hírdetés

Különösen fontosnak tartjuk a vár minőségi és fenntartható helyreállítását, amelynek nemcsak esztétikusnak kell lennie, hanem a 21. századi látogatók minden követelményének meg kell felelnie”

– fűzte hozzá Panis.

A múzeum 2021. december 31-éig kimerítette a kulturális műemléknek számító krasznahorkai vár védelmére indított közgyűjtés teljes nettó bevételét, ami 180 523,39 euró volt. A krasznahorkai várat sújtó tűzvész után három nappal kérte a múzeum a közhasznú gyűjtés elindításának engedélyeztetését, mondta Vášáryová. A nettó bevételt kizárólag a krasznahorkai vár helyreállítására fordították, különös tekintettel a restaurálási kutatásokra, a várkápolna és a kastélygyűjtemény restaurálására, illetve Andrássy Serédy Zsófia bárónő maradványainak szállítására, valamint különböző restaurálási és állagmegóvó anyagok beszerzése.

A kivitelező nyáron lesz ismeretes

A nyár folyamán lesz ismeretes ki végzi majd a felújítási munkálatokat, és remélhetőleg a munka a tervek szerint el is indul, mondta még tavaly decemberben Máté Tímea, a betléri Múzeum igazgatója. Jelenleg az előkészítő munkák vannak folyamatban, az épületmaradványok eltávolítása, a Felső vár, a várudvar megtisztítása, a kápolna nedves részeinek felújítása stb.

Az első látogatók 2023 őszén látogathatnak el a várba. Egy évvel később pedig a Felső vár helyreállítási munkálatait is be kell fejezni,

s ezzel a vár teljes felújítása is befejeződik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »