Még drágább lesz a tojás?

Még drágább lesz a tojás?

A tojás ára jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, s a szabályozások miatt még további drágulásra lehet számítani.

A trend.sk arról ír, 2022 januárja és 2023 ugyanezen időszaka közt 1,74 euróról 3,13 euróra nőtt 10 tojás ára, amely több mint 80 százalékos áremelkedést jelent, de két év alatt a drágulás 110 százalék feletti.

Hírdetés

Az árak összehasonlításában nincsenek tekintettel arra, hogy a tojók ketreces tartásban vagy éppen szabad tartásban élnek, de nyilvánvaló, utóbbiak árszínvonala jóval az átlagos 3 euró körüli ár felett van. Az egyes elemzések szerint akár 60 százalékos különbség is lehet ezek esetében, amely már nem mindenki számára megfizethető.

Éppen ezért még a legtöbb esetben az olcsóbb variáns mellett döntenek a fogyasztók, a ketreces tojótyúktartás a legolcsóbb megoldást, de az ilyen tojások 2025 után eltűnnek a nagy szlovákiai üzletláncok polcairól, mert a közös megállapodás értelmében ezt a határidőt szabták meg a felek.

A nagy kérdés, hogy ez milyen változást hoz majd a tojás árában, hiszen a szlovák termelők számára is új helyzet lesz, amelynek előkészítésében az állam nem segít nekik. Éppen ezért leginkább saját törekvésük alapján dől el, mennyire lesz majd hazai tojás a nagyobb üzletekben. Az is viszont elképzelhető, hogy a piac alkalmazkodik az új helyzethez és ebben az esetben a változás nem hoz majd komolyabb nyomást az árakra, ez viszont vélhetően azt is jelentené, a kereskedők külföldről szerzik be az árut.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »