Még azt is az út szélén hagyták, aki a kampánykerítésüket építette – a házát is elárverezik

Még azt is az út szélén hagyták, aki a kampánykerítésüket építette – a házát is elárverezik

Állítása szerint 60 millió forintot bukott az okoskerítés-építésen Zsikó Imre, akinek romokban az élete, elárverezik a házát, és már az is megfordult a 33 éves sándorfalvi férfi fejében, hogy végez magával. Imrét palira vették a déli gúnyhatáron, ahol elmondása szerint kikényszerítették, hogy aláírjon egy szerződést.

– Kilométerenként 10 millió forint plusz áfa. Ez állt az előszerződésben, amit aláírtunk a vállalkozói láncban fölöttünk álló pásztói céggel – kezdte ismertetni Zsikó Imre a bonyolult céghálót, amelynek tetején a büntetés-végrehajtás, a BV Holding állt, és az alvállalkozó alvállalkozójának alvállalkozója építette az ún. okoskerítést a jelenlegi magyar–szerb határszakaszon áprilistól júniusig. Zsikó Imrééknek 11 kilométer jutott.

– Szóban többször megígérték, hogy két hét után hetente, szerdánként lehet majd lehívni a pénzt, hogy abból ki lehessen fizetni az embereket – mesélte tovább Zsikó Imre, aki 50–70 emberrel dolgozott. – A pásztói cég 5 millió forint úgynevezett jól teljesítési kauciót kért, amire hitelt vettem fel, plusz az első két hétre még kétmillió kölcsönt autóbérlésre és benzinre, hiszen naponta ingáztunk kisbuszokkal és személyautókkal Csongrád és Bács-Kiskun megye között – magyarázta a sándorfalvi férfi. Két hét elteltével azonban nem fizetett a kerítésépítésben részt vevő pásztói cég, amelynek amúgy a sertéstenyésztés volt a fő tevékenységi köre, de jó kapcsolatai voltak a bv-vel, ezért nyerhette el a munkát. – Majdnem meglincseltek az embereim, és szét akarták szedni a kerítést – írta le a hangulatot Zsikó Imre, aki a pásztói férfival együtt összekapart egy kis pénzt, így folytatták az emberek a munkát.

Ígérték, de sosem történt meg

– Mivel kértem, hogy azonnal írjuk alá a szerződést, a pásztói férfi előállt egy tervezettel. Ebben az szerepelt, hogy az egész szakaszra 21 milliót ad, plusz majd ő fizeti az embereket 1200 forintos órabérben. Ez irreális ajánlat volt a 110 millió után, nem fogadtam el. A pásztói férfi azonban csábítgatni kezdte az embereimet, hogy ne velem, hanem vele szerződjenek. Ment a kavarás, telefonálás a bv-hez, amire összehívtak egy nagygyűlést – mondta tovább Zsikó Imre, akinek állítása szerint nem volt más lehetősége, le kellett szerződnie az alvállalkozója alvállalkozójával, egy kisteleki céggel. Így lett végül szerződése, nem kilométerenként 10, hanem 8,7 millió forintért.

Elfogyott a pénzem

Hírdetés

– A 8,7 millióból azonban 5 millió a kényszerből bevett kistelekieknek jutott, akik a semmire kaptak még kapásból 30 milliót. Vállalták, hogy ebből fizetik a költségeket, az üzemanyagot, a gépek bérleti díját, az emberek bérét. Mindig ígérték, hogy majd elszámolunk, de ez sosem történt meg. Nekem pedig elfogyott a pénzem. Én hülye ráadásul aláírtam azt a szerződést, amelybe körmönfontan beleírták, hogy lemondok minden követelésemről, vagyis a pénzemről – mondta Zsikó Imre, és ekkor már megcsuklott a hangja, és kibuggyant a könnye. – Folyamatosan kényszerhelyzetben voltam, és kikényszerítették a vegyes rendelkezésű engedményezési szerződés aláírását – mondta a könnyeit törölgetve.

Nem én vagyok az egyedüli, akit átvertek a kerítésépítéssel

A sándorfalvi férfi elmondása szerint összesen mintegy harmincmillió forintot kapott a kerítésépítésért, amit szétosztott az embereinek, és körülbelül hatvanmilliót bukott. Noha elvégezte a munkát, nem kapta vissza az 5 millió kauciót a pásztói cégtől, ami most állítása szerint rengeteget jelentene, hogy meg tudja menteni a házát Sándorfalván. Próbált segítséget kérni a cégháló tetején álló társaságoktól és a megrendelő büntetés-végrehajtástól, de nem ért el semmit. Eddig mintegy 300 milliárd forintot költött a kormány a jelenlegi magyar határszakaszokon a migránsok elleni védekezésre. – Mindenkivel aláírattak egy titoktartási szerződést, de engem ez már nem érdekel. Feljelentést még nem tettem, egyelőre ügyvédet fogadtam. Egy ismerősöm azt mondta, biztosan segít majd Szabó Bálint az ügyemben, hiszen ő a Szeviép-károsultakon is próbál segíteni. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyedüli, akit átvertek a határon a kerítésépítéssel – mondta Zsikó Imre.

Négy levél és két ígéret

Október 20-án küldtük el az első levelünket a büntetés-végrehajtásnak – írja a Délmagyar. Arra voltak kíváncsiak, jelezte-e a problémáját, elmondta-e Zsikó Imre a bv-nek, hogyan járt a déli határon az okoskerítés-építéssel. Azt is megkérdezték, mit tud tenni Zsikó Imre ügyében a büntetés-végrehajtás, és arra is kíváncsiak voltak, hogy mindenkit kifizetett-e a vállalkozói láncban a kerítésépítés beruházója az állami tulajdonú BV Holding Kft. Miután nem kaptak választ, október 25-én és 30-án, valamint november 2-án és 3-án újra elküldték a kérdéseiket a büntetés-végrehajtásnak, ahol kétszer szóban megígérték, hogy válaszolnak. Lapzártáig azonban nem kaptak választ.

(Délmagyar nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »