Még az angol királynő neve is szerepel az új offshore aktákon

Még az angol királynő neve is szerepel az új offshore aktákon

Egy összesen 13.4 millió dokumentumot tartalmazó anyag látott napvilágot a Panama Papers megjelenése után több mint egy évvel, amely a világ offshore pénzügyi rendszereibe enged betekintést. Az elképesztő anyag számos nemzetközi szereplő eddig rejtett tevékenységét fedi fel – ebből nyerhetünk némi rálátást arra, hogy az offshore rendszerek milyen mélyen össze vannak kapcsolódva a világ politikai szereplőivel, milliárdosokkal és a nemzetközi vállalatokkal és hogy a nemzetközi „csúcselit” ezen része hogyan is kerüli ki az adófizetést.

Az adatok főként egy szingapúri és egy bermudau offshore-szolgáltató cégtől szivárogtak ki. A kiszivrágott iratokat elsőként a Süddeutsche Zeitung szerezte meg, majd az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró nemzetközi újságírószervezettel karöltve öszesen 360 újságíró dolgozott az anyagon – itthon elsőként (főként a dokumentumok magyar szálairól) a Direkt 36 írt a témáról.

Hírdetés

 

Az offshore területek teljes diszkréciót ígérnek, így olyan cégek létrehozását teszik lehetővé, amelyeknek a tulajdonosi hátterét szint lehetetlen kideríteni. Fontos megjegyezni, hogy önmagában az offshore cégek birtoklása még nem törvényellenes, de ez a rendszer vonzza a pénzmosókat, drogkereskedőket és persze a közvagyonnal visszaélő politikusokat. Ezeknek a cégeknek sokszor még irodájuk, sőt alkalmazottjaik sincsenek, és gyakran adóelkerülés céljából  használják őket.

Az iratok szerint Stephen Bronfman, a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau tanácsadója és közeli barátja összefogott a Liberális Párt egy másik tagjával, Leo Kolberrel és annak fiával,  ők így együtt pedig dollármilliókat helyeztek át egy kajmán-szigeteki alapba. A szakértők szerint az offshore manőverekkel kanadai, amerikai és izraeli adófizetést kerültek ki a ügyesen tulajdonosok. Az iratok szerint II. Erzsébet angol királynő dollármilliókat fektetett egészségügyi és hitelező cégekbe sőt Bono is igénybe vette az adóparadicsomok előnyeit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »