Még 25 százalék fölött lehet az infláció januárban Nagy Márton szerint – a nap hírei

Valószínűleg még 25 százalék fölött lesz az infláció januárban a gazdaságfejlesztési miniszter szerint. Spanyolország is csatlakozott azon államok közé, amelyek harckocsi-szállítmánnyal támogatják Ukrajnát. Újabb orosz támadás érte a dél-ukrajnai Herszon városát.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalék fölött nőhet a gazdaság. Nagy Márton a Kossuth rádióban ugyanakkor azt mondta: az infláció januárban valószínűleg még 25 százalék fölött lesz, de a következő hónapokban csökken majd, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót. Úgy látja, hogy Magyarország leminősítése a Standard&Poor’s-nál, nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére. A tárcavezető úgy véli: hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország. Ugyanakkor hangsúlyozta: azért küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek.

Az LMP jelentősen szigorítaná a veszélyes üzemek telepítésének feltételeit. Az ellenzéki párt országos elnökségének tagja közölte: újra törvényjavaslatot nyújtanak be az ügyben. Tetlák Örs úgy fogalmazott: aki a törvényjavaslatuk mellett szavaz, a nemzeti érdekeket képviseli, aki azonban ellene, az kínai, dél-koreai nagyvállalatok szempontjait veszi figyelembe. A politikus közölte: országos népszavazást kezdeményeztek, hogy a helyi közösségek engedélye nélkül többé ne lehessen veszélyes üzemeket telepíteni.

Első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésben. Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a manilai kormány döntése értelmében hat hazai cég is megkezdheti a szárnyas- és sertéshúskészítmények, valamint élőállat szállítását Délkelet-Ázsia leggyorsabban fejlődő országába, amelynek piaca 112 millió lakost számlál.

Az észak-koreai rakétaprogramról és Kína térségbeli befolyásáról is egyeztetett a NATO-főtitkár és a dél-koreai külügyminiszter Szöulban. Jens Stoltenberg a megbeszélésen kitért azon washingtoni vádakra is, melyek szerint Phenjan fegyverekkel látja el Oroszországot. Észak-Korea ezt korábban már cáfolta. A főtitkár leszögezte: az észak-atlanti szövetség elsősorban Európára és Észak-Amerikára összpontosít, de nem hagyja figyelmen kívül a globális kihívásokat, így a Kína jelentette fenyegetést sem, hozzátéve, hogy erre válaszul a NATO szorosabbra igyekszik fűzni a szövetséget ázsiai partnereivel.

Hollandiában több száz embert tartóztattak le a hágai autópályán tartott klímatüntetésen. A demonstrálók szombat délután mindkét irányban lezárták az autópályát, tiltakozásul a fosszilis tüzelőanyagok kormányzati támogatása ellen. Tudósítások szerint a tüntetők közül néhányan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat, a rendőrség láncfűrésszel választotta el őket.

Hírdetés

Mintegy 80 ezren tüntettek magasabb pedagógusbérekért és jobb munkakörülményekért a portugál fővárosban. A portugál pedagógusok szakszervezete azt akarja elérni, hogy a kormány legalább 120 eurós fizetésemelést adjon a tanároknak és más iskolai dolgozóknak. A tanárok sérelmezik, hogy ők a legalacsonyabb fizetésű állami alkalmazottak és a mostani magas infláció miatt még tovább romlott a helyzetük. A legrosszabbul kereső pedagógusok havonta nagyjából 1100 eurót, mintegy 430 ezer forintot kapnak Portugáliában.

Spanyolország is csatlakozott azon államok közé, amelyek harckocsi-szállítmánnyal támogatják Ukrajnát. Tavaszig több Leopard 2 harckocsit küldenek Ukrajnába. Korábban az Egyesült Királyság és Németország mellett már több ország is jelezte, hogy valószínűleg csatlakozik a harcjárműveket szállító koalícióhoz. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig bejelentette: Lengyelország további 60 modern harckocsit tervez Ukrajnának küldeni a már megígért 14 Leopard 2 harckocsin felül. Az Egyesült Államok Abrams harckocsikat szállít Ukrajnába.

Van értelme az Oroszország elleni szankcióknak, mert hatást gyakorolnak Moszkva lehetőségeire a háború folytatásához – jelentette ki a megválasztott cseh államfő a prágai közszolgálati televíziónak. Petr Pavel kiemelte: a fejlett technológiák kivitelének akadályozása arra kényszeríti Oroszországot, hogy kevésbé fejlett fegyvereket használjon, valamint leleplezi Moszkva kapcsolatait az olyan rendszerekkel, mint az iráni vagy az észak-koreai. Peter Pavel vasárnap telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, első külföldi útja Szlovákiába fog vezetni.

Újabb orosz támadás érte a dél-ukrajnai Herszon városát ma délután. A megyei kormányzói hivatal eddigi adatai szerint, az ágyúzásban hárman haltak meg és öten szenvedtek sérüléseket. A támadás miatt megrongálódott egy iskola, egy buszpályaudvar, egy posta, egy bank és több lakóház is. Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a megyei klinikai kórházat, ahol egy ápolónő megsérült.

Van értelme az Oroszország elleni szankcióknak, mert hatást gyakorolnak Moszkva lehetőségeire a háború folytatásához – jelentette ki a megválasztott cseh államfő a prágai közszolgálati televíziónak. Petr Pavel kiemelte: a fejlett technológiák kivitelének akadályozása arra kényszeríti Oroszországot, hogy kevésbé fejlett fegyvereket használjon, valamint leleplezi Moszkva kapcsolatait az olyan rendszerekkel, mint az iráni vagy az észak-koreai. Hozzátette: nyomást kell gyakorolni Oroszországra, hogy a konfliktus Ukrajna, mint megtámadott ország sikerével végződjön. Peter Pavel vasárnap telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, első külföldi útja Szlovákiába fog vezetni.

Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében. A katolikus egyházfő megemlítette azt a tíz palesztint, akik egy terrorellenes izraeli katonai akcióban veszítették életüket az utóbbi napokban, valamint a Jeruzsálem térségében egy zsinagógánál történt támadást, melyben egy palesztin ölt meg hét izraelit. Ferenc pápa az izraeli és palesztin kormányhoz, valamint a nemzetközi közösséghez intézett felhívást azonnali megoldás érdekében, ami a párbeszédre és a béke keresésére épül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »