Még 15 év után is több mint kétmilliárd korona van a szlovákiai polgároknál

Még 15 év után is több mint kétmilliárd korona van a szlovákiai polgároknál

Továbbra is 18,7 millió szlovák bankjegy van forgalomban 2,1 milliárd korona értékben. Átszámítva ez körülbelül 69,7 millió eurót jelent. A Szlovák Nemzeti Bank éves jelentése szerint ez a 2007-es év végén forgalomban lévő szlovák bankjegyek értékének 1,38%-át teszi ki.

A bankjegyeken kívül kevesebb mint egymillió szlovák emlékérme van forgalomban 0,7 milliárd korona értékben, ami nagyjából 23,2 millió eurót jelent. A szlovák korona forgalomból való kivonásának folyamata 2008 júliusában kezdődött, vagyis szinte közvetlenül az euró 2009. január 1-jei szlovákiai bevezetésének hivatalos bejelentése után.

Kezdőcsomagok

A Szlovák Nemzeti Bank ajánlása szerint az emberek az euróra való átváltás egyszerűsítése és hatékonyabbá tétele érdekében bankszámlákon helyeztek el szlovák pénzt, illetve 2008 decemberében a jegybank által összeállított kezdőcsomagokat vásároltak. 2008 végén a 2007 végén forgalomban lévő szlovák pénz értékének hozzávetőlegesen 50%-a bankszámlákon volt elhelyezve vagy kezdőcsomagokra volt kicserélve.

Hírdetés

A szlovák koronát továbbra is beváltják a jegybankban

A szlovák pénz forgalomból való kivonásának második hulláma az ún. kettős forgalom idejére tehető, amely az euró szlovákiai bevezetése utáni első két hétben tartott. A kettős forgalom időszakának végén a forgalomban lévő szlovák korona értékének összesen 79 százalékát vonták ki a forgalomból a 2007-es év végéhez képest.

Később lelassult a szlovák pénz forgalomból való kivonása. A szlovák bankjegyeket és a szlovák emlékérméket időkorlát nélkül váltják be a jegybankban. 2014. január 2-án véget ért a szlovák forgalmi érmék cseréje.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »