Medián: Jakab Péter és Karácsony Gergely a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt

Most, hogy hat jelöltje van a miniszterelnök-jelölti előválasztásnak (Jakab Péter- Jobbik, Dobrev Klára- DK, Karácsony Gergely- MSZP-Párbeszéd, Fekete-Győr András- Momentum, Márki-Zay Péter- Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint Pálinkás József- Új Világ Néppárt), a HVG megbízásából a Medián júniusban harmadszor is felmérte az indulók népszerűségét, és azt találta, hogy két hónap alatt az élen álló politikusok növelni tudták a támogatottságukat.

Jakab Péter 3, Dobrev Klára 4, Karácsony Gergely pedig 7 százalékponttal. Ezzel a főpolgármester továbbra sem tudta behozni lemaradását a Jobbik elnökével szemben

Hírdetés

A felmérés kitér arra is, hogy Dobrevet egyre kevesebben utasítják el, azonban az ellenzéki szavazók egyharmada továbbra sem voksolna rá. Az élen álló két miniszterelnök-jelölt versenyében fontos szerepe van a településszerkezeti meghatározottságnak. Míg Karácsony vezet a nagyvárosokban és főleg a fővárosban, addig Jakab a kisebb településeken, különösen a községekben népszerű. Mellettük Márki-Zayt és Pálinkást is a nagyobb városokban kedvelik, míg Fekete-Győr sehol sem tud népszerűséget elkönyvelni.

A friss felmérés szerint tehát kialakulni látszik, hogy Jakab, Karácsony és Dobrev között dőlhet el az ellenzéki előválasztás második fordulója.

A Medián azt is megnézte, hogy a bizonytalanok és a Fideszből kiábrándult szavazók kit tolerálnak a hatos fogatból, eszerint Karácsony 10 százalékkal veri a mezőnyt, közvetlenül mögötte Jakab áll kilenc százalékkal.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »