Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254: Európai csúcsdízel!

Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254: Európai csúcsdízel!

Ha egy márkának már volt olyan impozáns szabadidőse, mint a Mazdának egykoron a CX-7, borítékolni lehetett, hogy az új családban sem a CX-5 lesz a végszó. Ez hamar bebizonyosodott: megjelent a kínálatban a CX-60, amely hosszméretben 20 centivel veri az említett CX-5-öst. Konnektoros hibrid meghajtással már volt alkalmunk kipróbálni; most az erősebbik dízelmotoros verzió került sorra, a második leggazdagabb Homura szereltséggel kombinálva.

Alaktan

Közel 5 méteres hosszúság, tankszerűen masszív bádogfelületek, brutális hűtőmaszk, dupla ívű kerékjáratok, alattuk 20 colos kerekekkel – mindez hókon vágja a szemlélőt, nincs rá jobb kifejezés. A hossztöbbleten túl éppen a félelmetesen ásító hatalmas fekete pofa az, ami kisebb testvéreihez képest vizuálisan is más kategóriába emeli a CX-60-ast. 

A motorháztető pedig már pusztán azért is futballpályányi méretű, mert be kellett férnie alá tesztautónk hathengeres dízelének is…  Némi alaki hasonlóság a CX-30-assal is fellelhető, de a nagytestvér inkább egyfajta átmenet a terepkupé és a klasszikus bakancsos SUV között. Az elülső sárhányókra telepített INLINE 6 („sorhatos”) emblémát mutatós fekete kopoltyúkba foglalták, amelyek jól oldják a hatalmas egyszínű bádogfelületet.

Viszont még hatásosabb lehetne a kép, ha mondjuk legalább a kerékjáratok belső peremét is fekete műanyag borítaná… Hátul szép látvány a spiccben kifutó oldalüvegezés, plusz a tető ívében folytatódó légterelő, ugyanakkor elég komikusan fest a jókora szélvédő icipici ablaktörlője. Funkcionálisan sem a legszerencsésebb megoldás. Legalul pedig 4 teljesen kamu „kipufogóvég” néz velünk farkasszemet, amelyek ugyan nem néznek ki rosszul, csak hát nem igaziak… 

A beltérben

…elsősorban meglepő józanság és mértéktartás fogad. A funkcionalitás dominál, a színvilág pedig bizonyíték arra, hogy a szürke 50 árnyalata is lehet vonzó… Ugyanakkor kifejezetten attraktív a széles középkonzol, rajta a szobrászati remekműnek számító váltókarral, na és a Mazdánál megszokott, végtelenül praktikus infotainment-kezelőpulttal.

Ennek köszönhető, hogy a 12,3 hüvelykes, szélesvásznú központi képernyőhöz hozzá sem kell nyúlnunk: mindent az említett pult körtárcsáival és nyomógombjaival állíthatunk-szabályozhatunk-hívhatunk le, miközben csuklónk kényelmesen pihen a középső kartámlán. A digitális műszerfal is megér egy külön misét: lenyűgöző grafikával jeleníti meg az autó különböző üzemmódjait, a sávtartó automatika információit és még sok más egyebet. A volán pozíciója mélységben és magasságban elektromosan állítható, az ülések elöl-hátul fűthetők, a hifi 12 hangszórós BOSE (opció), a vezetéstámogató rendszerek listája gyakorlatilag teljes, bár az automata beparkolás azért még beleférhetett volna.

Van viszont a hátsó ülések előtt egy 230 V-os konnektor, ami pl. porszívózáskor vagy kávéfőzéskor nagyon jól jöhet. Hátravan még a hely- és térkínálat: a hátsó utasok élettere picit elmarad a kategória átlagától, foteljeik viszont igen kényelmesek, és ketten utazva széles, pohártartós kartámlát is lehajthatnak maguk közé. A koffer viszont, a maga 570 literes alapméretével és közel 1,75 köbméteres maximumával bőven hozza azt, ami ekkora autótól joggal elvárható. 

Az országúton

Az európai piacon jelenleg kapható legnagyobb, 3,3 literes dízelmotort 2 teljesítménnyel kínálja a gyártó: a gyengébbik 200 lovas a CX-60 fronthajtású változatainak erőforrása. Mindkét verziót 48 V-os lágy hibrid technikával kombinálták, amely 17 lóerővel és 153 Nm nyomatékkal segít be a hajtásba. 

Maga a dízelmotor hihetetlenül kultivált járású; érződik a 6 henger és a nagy köbtartalom áldásos hatása. A nyolcgangos, kétkuplungos automata váltó hagyományos, bolygóműves szerkezet, viszont a kuplungjai mind a motor és a váltó között, mind pedig az osztóműnél elektronikusan vezéreltek. Menetmód-választó is volt az autóban, Normal, Sport és Offroad funkciókkal, de maga az összkerékhajtás teljesen automatikus.

Mindezzel együtt azonban vitathatatlanul a fogyasztás a csúcsdízel CX-60 legnagyobb ásza: a böszme magas karosszériával, az úthengernyi gumikkal, az 1950 kilós önsúllyal, a 4×4-es hajtással és a hathengeres motorral is 6 liter körül közlekedhetünk, lásd tesztünk eredményét

ADATLAP

Hírdetés

Hengerűrtartalom: 3283 cm3

Teljesítmény: 184 kW (254 LE) @3750

Nyomaték: 550 Nm @1500–2400

Sebességváltó: nyolcfokozatú automata

Legnagyobb sebesség: 219 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,4 s

Gyári átlagfogyasztás: 5,3 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6,1 l/100 km

CO2-kibocsátás: 137 g/km

H/Sz/M: 4754x2134x1686 mm

Csomagtér: 570–1726 l

Üzemanyagtartály: 58 l

A modellcsalád induló ára: 50 760 €

A tesztelt típus induló ára: 56 140 €

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »