Matovič vs. Lengvarský: Új boxzsákot talált a volt miniszterelnök

Matovič vs. Lengvarský: Új boxzsákot talált a volt miniszterelnök

Igor Matovičnak jellemző tulajdonsága, hogy imádja a konfliktusokat. A bukott miniszterelnök nem csak lubickol a vitákban, igényli is ezeket, akár politikailag, akár személyiségéből fakadóan. Nem csoda, ha kell, hát magának generál ilyeneket.

Legújabb boxzsákját saját párttársában találta meg, az általa favorizált egészségügyi miniszter, Marek Krajčí utódjában. A volt miniszterelnök Vladimír Lengvarskýt tette felelőssé a szlovák oltási program akadozásáért, s valószínűleg azért is őt hibáztatja, hogy az orosz vakcinaprogram csúfos kudarcot szenvedett – a megrendelt 200 ezer adagból alig tízezer talált gazdára. 

Lengvarský maga is tisztában van minisztériuma korlátaival, a Hospodárske Novinynek nem rég arról beszélt, egész egyszerűen nincs elég kapacitás arra, hogy növeljék a PCR-tesztelőállomások kapacitását, úgy fogalmazott,

ma durván az ország kétmillió lakóját tudjuk lefedni.

A bírálatok tehát, objektív szempontból, valahol jogosak is, más kérdés, hogy a hiányosságokat méltatlan egyedül a miniszter nyakába varrni. Lengvarský erről azt nyilatkozta a HN-nek, források hiányában képtelenek a kapacitás növelésére, pedig, ha lenne elég pénz, az egész országban szűrni tudnák a szennyvízmintákat, ezzel megjósolva, a járvány alakulását. Mint mondta, erről értesítette a kormány illetékeseit, értsd, a pénzügyeket kezelő Igor Matovičot, de hetek óta hiába vár reakciót.

Az ex-kormányfő szerint a tárca valóban kapott egy levelet az egészségügyi minisztériumból, de abból nem sok minden derült ki. 

Az egészségügyi minisztérium küldött egy papírt, hogy pénz akar a kampányra (az oltásira – a szerk. megj.). Megkérdeztük, hogyan és milyen médiumokban rendelik meg a reklámokat, milyen kedvezmények lesznek, mennyire lesz ez hatékony.

Hírdetés

A HN azt írja, az egészségügyi tárca már június közepén megküldte a szükséges kiegészítéseket, amit a pénzügy egy semmitmondó sajtóközlemény keretében kommentált, azzal, „a tárca tisztában van az oltás fontosságával (…), a megküldött anyagok kiértékelése után haladéktalanul felszabadítja a szükséges eszközöket.” Erre azonban mind ez idáig nem került sor.

Lengvarský, javára legyen mondva, próbálkozik, mint légy a levesben. Az oltási hajlandóság növelésére vonatkozó javaslatai azonban sorra elbuktak a kormány előtt. A miniszter azt javasolta, ne csak az országhatárokon, de belföldön, többek között mozik vagy éttermek látogatásakor is tegyék szükségessé az oltási igazolásokat. Persze megfelelő törvényi keretekre is szükség lett volna, azonban a Sme rodina, illetve Igor Matovič sem adta hozzájárulását, a javaslat rövid úton megbukott.

A HN megkérdezett szakértői leginkább azt találták furcsának Igor Matovič viselkedésében, hogy Lengvarský az első olyan, a volt kormányfő által kritizált miniszter – pedig akad belőlük épp elég -, aki szintén az OĽaNO jelöltje.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Lengvarský korábban elmondta, Igor Matovič többször is megkereste az őt a pozíció elvállalására rábeszélő Jaroslav Naďot, győzze meg Lengvárskyt a tárca vezetésére.

A HN úgy tudja, nem ez az első komolyabb konfliktus Matovič és Lengvársky között. Kiszivárgott hírek szerint utóbbi az egyik kormányülésen azt mondta, az ő főnökét nem Igor Matovičnak hívják, ami de facto igaz is, lévén ez már a Heger-kormány alatt történt. Más kérdés, hogy várható volt, Matovič nem nézi majd jó szemmel az ilyesmit, pláne, hogy Lengvársky nem sokkal korábban arról beszélt nagy nyilvánosság előtt, ő nem oltatná be magát a Szputnyikkal. Az orosz vakcina körül kialakult perpatvar tulajdonképpen közvetlen kiváltó oka volt Matovič bukásának, ráadásul az ex-kormányfő utólag sem igazulhatott meg, hiszen ma már világosan látszik, Szlovákia lakossága nem kért a Szputnyikból. Más kérdés, hogy miért? 

Március elején, mikor az akkori miniszterelnök előrukkolt az orosz vakcinával, annak kétségtelenül volt létjogosultsága. Tetőzött a járvány, rekordokat döntött a halálozás, döcögött az EU-s vakcinaimport.

Mire azonban sikerült elhárítani a Szputnyik elől minden (mesterségesen támasztott) adminisztratív és gyakorlati akadályt, tulajdonképpen okafogyottá vált az egész, Matovič viszont eddigre már hozzáláncolta magát a Szputnyikhoz. 

Késő tavaszra beindult a gyártás, ömlött a nyugati vakcina Szlovákiába, ráadásul köszönhetően a jó időnek, a vírus terjedése is lelassult. Mindez hozzájárult az orosz oltóanyag iránti érdeklődés elmaradásához, ahogy az is, hogy az ország egészségügyi minisztere arról beszélt, sem magának, sem a családjának nem adatná be a Szputnyikot. Hogy egészségügyi szakemberként ez a véleménye, azzal semmi gond nincs, Lengvarský tulajdonképpen katonaember, nem politikusként szemléli a megoldandó problémákat, Matovič azonban igen. Saját szempontjából tehát teljesen jogosan neheztel az egészségügyi miniszterre, aki tulajdonképpen hozzájárult ahhoz, hogy a volt miniszterelnök egy újabb közéleti pofonba szaladjon bele. Matovičnak egyébként, állítják az elemzők, pártelnökként tulajdonképpen joga van kritizálni az egészségügyi minisztert, más kérdés, hogy ő maga nem hívhatja vissza, azt csak a kormányfő teheti meg. Eduard Heger azonban eleddig ilyesminek még csak jelét sem adta, s  valószínűleg nem is fogja. Hegert már kinevezésekor konfliktuskerülő, integratív személyiségnek írták le, valószínűtlen, hogy engedne Matovič heveskedéseinek. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »