Matovič tovább ekézi Sulíkot

Matovič tovább ekézi Sulíkot

Matovič tovább ekézi Sulíkot Bugár Anna2023. 09. 25., h – 18:46 Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) vasárnap azzal vádolta meg Richard Sulík (Saska) korábbi koalíciós partnerét, hogy a maffia érdekeit képviselte gazdasági miniszterként, hétfőn pedig egyenesen hazaárulónak nevezte a liberális párt elnökét.

Kevesebb mint egy héttel az előre hozott választás előtt Matovič súlyos vádakkal rukkolt elő, a vasárnapi sajtótájékoztatón arról beszélt, Jaroslav Haščák, a Penta befektetési csoport egyik tulajdonosa megvette Sulíkot. Mindezt a két fél között váltott üzenetekkel igazolta, amihez rejtélyes körülmények között jutott hozzá. Megjegyezte, egy Sulíkhoz közel álló személy bosszúból egymillió euróért árulja a pártelnök telefonjának tartalmáról készült másolatot, ő azonban nem fizetett a dokumentumért, mindössze betekintést nyert az üzenetekbe és kimásolta a Haščákkal váltott üzeneteket. Matovič meggyőződése, hogy közérdek a személyes üzenetek nyilvánosságra hozása. Az állítólagos korrupciós ügyre 2020 őszén került sor, amikor az Általános Egészségbiztosító (VšZP) súlyos pénzügyi válságban volt, s a kormány 300 millió euró közvetlen támogatást javasolt. A Penta és a Dôvera Egészségbiztosító akkori tulajdonosa Matovič szerint azt kifogásolta, hogy a dotációból nem részesülnek a magán- egészségbiztosítók. Sulíkék a kormányban azt szorgalmazták, az egészségbiztosítók az ügyfelek száma alapján részesüljenek az állami támogatásból. Az OĽaNO elnöke lobogtatta üzenetek szerint a pártelnök arra kérte Haščákot, küldje el a kormányjavaslat elleni fő érveket Jana Bittó Cigánikovának, a párt egészségügyi kérdésekre szakosodott képviselőjének, aki előállhat velük a koalíciós tanács ülésén. Matovič szerint a maffia lefizette az SaS vezetőjét, Cigániková ugyanis az együttműködésnek köszönhetően szerepel a Penta által kiadott szlovák lapokban.

Hírdetés

Sulík vasárnapi reakciójában szakmai érveket hozott fel pártja állásfoglalására a kérdésben, az üzenetek tartalmával kapcsolatban azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. „Nem fogok olyan állítólagos tartalmakról nyilatkozni, amelyekről semmit sem tudok” – tette hozzá. Egykori koalíciós partnerét bosszúálló, aljas hazugnak és manipulátornak nevezte, aki ilyen módon próbál a figyelem középpontjába kerülni. „Tudatosítani kell, hogy Igor Matovič pszichiátriai eset, intézetben a helye és kezelésre van szüksége” – mondta.

Matovič hétfőn újabb bejelentést szentelt Sulíknak, aki szerinte teljesen alkalmatlan gazdasági miniszter volt, s jelentős károkat okozott Szlovákiának. A „Hazaárulás” címen tartott sajtótájékoztatón három konkrét esetet hozott fel – az első a Volkswagen autógyár félmilliárdos befektetésére vonatkozott, ami Sulík arrogáns viselkedése miatt állítólag majdnem meghiúsult. A kassai U. S. Steel vasművek 51 százalékos részesedést ajánlott az államnak 500 millió euróért, Sulík azonban Matovič szerint alacsonyabb összeget kínált, amit az amerikaiak elutasítottak. A „hazaárulással” pedig a kínai CATL cég beruházásának elszalasztása ér fel – Sulík nem szállt versenybe a hétmilliárd eurós akkumulátorgyárért.

Az Új Szó kiadója, a DUEL – PRESS, s.r.o a Penta tulajdona.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »