Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

Továbbra is érvényes, hogy nyárra beoltják az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százalékát – jelentette be a csütörtöki (február 25.) uniós csúcs után Igor Matovič (OĽaNO) szlovák miniszterelnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül hozzáférhető lesz a Johnson&Johnson vakcinája is, amelyhez nagy reményeket fűznek.

– mondta a miniszterelnök.

Matovič elmondta, Szlovákia keresi a lehetőségét, hogy minél több embert beoltsanak. A kormányfő úgy fogalmazott, a járvány során többször is létfontosságúnak bizonyult a szolidaritás, és sok országnak volt már szüksége rá. Hozzátette, Szlovákia jelenleg is tárgyal erről a partnereivel.

Hírdetés

Az EU vezetői egyre nagyobb problémának nevezték a videókonferencia során a koronavírus új mutációit. Matovič szerint pozitív tapasztalatok vannak az oltóanyagokkal, ezek a vakcinák hatásosnak bizonyultak ellenük, főleg a brit változat ellen, de figyelni kell a helyzet alakulását. Szerinte számolnunk kell az EU-n kívüli országok vakcináival is, különben a mutációk továbbra is gondokat fognak okozni.

– mondta Matovič.

A kormányfő megjegyezte, ez azt jelenti, hogy az országok saját tanúsítványt adnának ki, de aztán sokkal nehezebb lesz közös megoldást találni. „Szeretnénk, ha az Európai Bizottság javaslatot terjesztene elő” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozó péntek reggel a védelemről és a biztonságról szóló vitával folytatódik.

Matovič tájékoztatása szerint ez a kérdés több mint két éve húzódik, de most, az új amerikai adminisztrációval újabb lendületet vett. „Visszatérünk a déli szomszédokról szóló tárgyalásokhoz is” – mondta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »