Matovič sajtótájékoztatója: Bebizonyítottuk, nincs alternatívája az országos tesztelésnek!

Matovič sajtótájékoztatója: Bebizonyítottuk, nincs alternatívája az országos tesztelésnek!

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter közös sajtótájékoztatón értékelték ki az egy hete zajló országos tesztelés tanúságait. Szerintük a legfontosabb tapasztalat, hogy a járványgócokat nem lehet „íróasztal” mellől felderíteni.

A kormányfő által ismertetett statisztikák a múlt hét hétfő óta elvégzett tesztek adatait tartalmazzák, a mai teszteredmények természetesen nincsenek benne. Igor Matovič az alapvető információk ismertetésével kezdte a sajtótájékoztatót.

A tesztelésre mintegy 2,6 millió ember ment el, közülök 30566 személy tesztje lett pozitív. Ez 1,18%-os arányt jelent. Kiderült az is, a választóvonal éppen 1%-nál állt meg.

Ahol ennél alacsonyabb a pozitív tesztek aránya, ott nem lesz második köre a tesztelésnek. A három legrosszabb járás a Nagytapolcsáni (2,54%), A Lévai (2,48%) és a Galgóci (2,31%), a legjobbak pedig a Turdossini illetve a Nagykürtösi járás, nagyjából 0,4% körüli eredménnyel. Érdekes az is, hogy a néhány hete még az ország legfertőzöttebb részének számító, emiatt többször is tömeges tesztelést szervező Nyitrai járás megússza a második fordulót, 1% alatt voltak.

A legtöbb magyar járás nem ilyen szerencsés. Lesz második forduló a Komáromi (a hatodik legrosszabb eredménnyel), a Dunaszerdahelyi, az Érsekújvári és számos más magyarlakta járásban is. Egyedül a gömöri, közép-szlovákiai járások ússzák meg. 

Hírdetés

Matovič arról is beszélt, nem akarta, hogy a szakértők egy pozsonyi íróasztal mellől döntsék el, hol vannk a járványgócok, csak ott teszteljenek. Ez nem lehetséges, íme ennek a bizonyítéka – fogalmazott.

Egészen furcsa volt ,hogy a kormányfő, szokás stílusához híven, nevesítette azokat a szakértőket, akik szerinte tévedtek. Az adatok pátosz nélkül nevú, igen népszerű weboldal szerkesztőjét például külön is kiemelte, mint az SaS egyik politikusának asszisztensét. A miniszterelnök külön felolvasta az egyik rá vonatkozó idézetet is, majd közel negyed órán keresztül sorolta, miben tévedtek a szakértők.

– fogalmazott a kormányfő.

Krajčí szerint enyhítésről felesleges beszélni, de örvendetes, hogy ennyi fertőzőt embert sikerült „megfogni” a teszteléssel. 

A tárcavezető szerint nem szép dolog, hogy már most kritizálják a ma még nem is működő COVID-automatát. Hozzátette, ha február 8-a után enyhítésről akarunk beszélni,

akkor muszáj tovább tesztelni a lakosságot!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »