Matovič különadó bevezetését javasolta a kőolaj- és földgázágazatban tevékenykedő vállalatok számára

Matovič különadó bevezetését javasolta a kőolaj- és földgázágazatban tevékenykedő vállalatok számára

A növekvő energiaárak miatt kialakult helyzet megoldásához hozzá kell járulniuk azoknak a vállalatoknak, melyek az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatban fejtik ki tevékenységüket, véli a pénzügyminisztérium.

A kormány szerdán jóváhagyta a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy ezek a vállalatok szolidaritási hozzájárulást fizessenek a nyereségükből, majd a javaslatot továbbítva a parlamentnek annak gyorsított eljárásban történő jóváhagyását indítványozta.

Hírdetés

A törvényjavaslat az érintett vállalkozások számára ideiglenes különadót vezetne be 70 százalékos adókulccsal, aminek köszönhetően az állam az energiaválság megoldására 524 millió eurós többletbevételhez jutna, melyet a tervek szerint a megugrott energiaárak hatásainak enyhítésére, elsősorban a nehéz helyzetbe került családok megsegítésére fordítanák.

A javaslat szerint a törvény idén december 31-én lépne hatályba, ennek megfelelően 12 egymást követő hónapon át tartó úgynevezett hozzájárulási időszakot vezetnének be, mely alatt az említett vállalatokat a szolidaritási különadó fizetésére köteleznék.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »