Matovič egyszerre terjeszti a kormány elé a pedagógusi béremelésről és az adóemelésről szóló javaslatot

Matovič egyszerre terjeszti a kormány elé a pedagógusi béremelésről és az adóemelésről szóló javaslatot

Az SaS a kormány megalakulása óta adós a pedagógusoknak a béremeléssel, ám Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter eddig nem nyújtott be egyetlen erről szóló javaslatot sem. Most megteszi helyette Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, természetesen úgy, hogy az SaS kénytelen legyen megmutatni igazi arcát.

Minden jel szerint Matovič a kormány szerdai ülésén mutatja be hivatalosan is a pedagógusok bérének 10 százalékos emeléséről szóló javaslatát, együtt a szerencsejátékra, alkoholra, orosz kőolajra kivetett adók emeléséről.

A Szlovákiai Oktatási és Tudományos Alkalmazottak Szakszervezeti Uniója korábban már jelezte, hogy tüntetésbe kezdenek. Ezt a szándékukat Matovičcsal folytatott hétfői tárgyalásuk után sem függesztették fel, megvárják, hogy szerdán átmegy-e 10 százalékos béremelés a kormányon, amely már július 1-jétől hatályos lehetne.

Az SaS természetesen tiltakozik

Hírdetés

Érdekes módon, Gröhling, aki egyszer sem rukkolt elő eddig bértámogatási javaslattal, tiltakozik, és a pedagógusokat “túszoknak” nevezte. Mindezt azért, mert az SaS számára az adóemelés vörös vonal, főleg akkor, ha az általa számtalan fronton támadott OĽANO javaslatairól van szó. Egyébiránt, nem csak az adóemelés számít a liberálisok számára vörös vonalnak, hiszen a családtámogatási csomagot is megpróbálták elgáncsolni.

Gröhling most azt állítja, hogy ostobaság összekötni a béremelést az adóemelési javaslattal. Szerinte nincs szükség adóemelésre, mert van elég pluszbevétel a költségvetésben a béremelés fedezésére.

A fodrászból lett oktatási miniszter szerint “nem rendszerszintű és felelőtlen” lépés előbb elkölteni 1,3 milliárd eurót szociális csomagokra (értsd: a családtámogatási intézkedésekre) és utáni kiszolgáltatni az oktatásügyet “kérdéses adóbevételeknek”, amelyekről “egyáltalán nem tudjuk, hogy beérkeznek-e az állami költségvetésbe”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »