Matovič, a magyarok meg a Penrose-háromszög

Matovič, a magyarok meg a Penrose-háromszög

E rövidke karcolat megírásakor Igor Matovičnak még papírja volt róla, hogy Szlovákia ügyvivő pénzügyminisztere.

Korunk legnagyobbakat álmodó szlovák politikusának észjárását, bevalljuk, nehezen tudjuk követni. Amit biztosan tudhatunk, hogy a nyúlfarknyi szlovák história egyik legszórakoztatóbb alakja nem szemetel, mint annyian, akik feleslegessé váló papírjainktól csak úgy suttyomban megszabadulunk.

Papírgalacsin itt, kidobott pénztári bizonylat ott, egyszer használatos bukórepülővé alakított reklámújság amott. Ezt a gyarlóságot elkövetik a politikusaink is, mert ahogy a közhellyé silányított alapigazság tartja, amilyenek mi vagyunk, olyanok a politikusaink. De szerencsére vannak kivételek!

Államférfinek születni kell. Ahogy Igor Matovičnak is. Tanulság helyett pedig állapítsuk meg, hogy sem államférfinak, sem Igor Matovičnak nem kell lenni ahhoz, hogy mások felettébb nagy derültségére a nagy nyilvánosság előtt lőjük lábon magunkat.

Így járt a felkínálom a lemondásom, lemondok, mégsem mondok le minden szentségétől megfosztott hármasába belezavarodott jeles pénzügyminiszterünk. Emlékeznek? Amikor még az első számú egyszerű ember a kormányfői székét bukta el, Muszáj Herkulesnek tűnt a dőltére váró Tökmag Jankók között. Mostanra a kacagó publikum előtt a papírfetisiszta szelektív hulladékgyűjtő szerepét bérelte ki magának.

Hírdetés

Persze ne feledjük, szerencsésnek mondhatja magát az a halandó, akinek nincs meg a maga Richard Sulíkja. Van, aki a villanyszereléshez ért, mások kiváló műbútorasztalosok, de ne feledkezzünk meg azok népes csoportjáról sem, akik történesen nem értenek semmihez. Ehhez képet Sulík már a harmadik kormányát buktatta meg. Ez is valami!

Pedig gondoljanak bele, Sulíkról és Matovičról szólva elég lett volna két pontot összekötni egy egyenessel. Nem nagy művészet. Mennyivel nehezebb három pontot összekötni!

Kilencvenegyedik életévét tapossa Roger Penrose Nobel-díjas angol matematikus és elméleti fizikus. Nevéhez fűződik a Penrose-háromszög, amit csak megrajzolni lehet, a valóságban megalkotni nem.

Sulík és Matovič esetéből okulva, miszerint olykor két pontot is lehetlen összekötni egy egyenessel, őszintén reméljük, hogy a jeles angol matematikus „lehetetlen tárgya“, és a felvidéki magyar politika között nincsen és nem is lesz soha semmilyen összefüggés!

Megjelent a Magyar7 2022/51-52. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »